4 znaka da unosite previše soli u organizam

0

So je od ključnog značaja za naše zdravlje, s obzirom da je neophodna za izvršavanje normalnih tjelesnih funkcija. Ona je odgovorna za balansiranje količine tečnosti u organizmu i za normalne kontrakcije mišića.

Pored toga, ona je i neophoda za obavljanje nervnih funkcija. Dakle, potrebno je da je unosite u organizam na dnevnoj bazi, ali je veoma važno i da znate u kojoj mjeri je smijete unositi, s obzirom da prevelike količine mogu biti izuzetno štetne po vaše zdravlje.

Vašem tijelu je potrebno 500 mg soli dnevno te ne bi smjeli unositi preko 2 300 mg dnevno, ako ste zdravi. Međutim, ako patite od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa ili oboljenja bubrega, maksimalna dnevna potrošnja soli iznosi 1 500 mg. Pogledajte nekoliko znakova da unosite previše soli u organizam.

Ekstremna žeđ


Čest znak pretjeranog unosa soli u organizam je ekstremna žeđ. Ako se usred noći ili ujutro budite žedni, to može značiti da ste prehodnog dana unijeli previše soli. Imajte na umu ovaj znak – ako pređe u naviku, potrebno je da promijenite način ishrane prije nego ova pretjerana potrošnja soli počne negativno da utiče na vaše zdravlje.

Osjećaj nadutosti


Nakon pretjeranog unosa soli u organizam dolazi do pojave osjećaja nadutosti. Natrijum je mineral koji prirodno zadržava vodu, a kao sporedni efekat pojavljuje se osjećaj nadutosti. Ukoliko stalno imate ovaj osjećaj, to je siguran znak da unosite previše soli u organizam.

Visok krvni pritisak


Jedan od glavnih (i najopasnijih) znakova viška soli u organizmu je povišen krvni pritisak, a to vas može, između ostalih zdravstvenih problema, staviti pod rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Kada se bubrezi ne mogu “otarasiti” viška soli, ona odlazi u vaš krvotok.

Kada se to desi, zapremina krvi se povećava, jer natrijum magnetizuje i zadržava vodu. Ovo ne samo da podiže krvni pritisak već i tjera srce da radi još napornije kako bi pumpalo krv kroz krvne sudove, stavljajući pritisak na arterije i druge organe.

Osteoporoza


Još jedan opasan efekat konzumiranja previše soli je rizik od razvoja osteoporoze. Ako već imate slabe kosti, to može biti znak da ste konzumirali previše soli. Ovo se dešava zato što so smanjuje gustinu kostiju te one, usljed toga, postaju slabe i krte.

So, takođe, ometa sposobnost vašeg organizma da apsorbuje kalcijum koji je neophodan za izgradnju i održavanje zdravlja kostiju. Kako biste to izbjegli, potrebno je da unosite manje soli u organizam, jer na taj način možete izbjeći slabljenje kostiju i smanjiti rizik od razvoja osteoporoze.

Kako ne biste unosili previše soli u organizam, držite se podalje od brze hrane, prerađenih i drugih namirnica koje sadrže visok nivo soli. Takođe, svakodnevno pijte dosta vode kako biste višak soli izbacili iz organizma.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info