Detoksikacija organizma: 10 stvari koje trebate znati

0

Tokom zime, podložniji smo da uživamo u masnijoj i “težoj” hrani. Međutim, već pri samoj pomisli na toplije vrijeme, sve više ljudi se okreće detoksikaciji organizma kao načinu da povećaju energiju, riješe se suvišnih kilograma i poboljšaju zdravlje. Dok detoksikacija može da znači razliku između energije i umora, zdravlja i bolesti, nisu svi načini detoksikacije isti. A, neki od programa su i veoma nezdravi. Za zdravu detoksikaciju ne morate samo piti vodu i izbjegavati hranu. Ne, nipošto. Potrebno je da pravite sledećih deset savjeta.

 

Jedite voće

Jedite umjerene količine voća – najbolje hrane koja održava zdravlje debelog crijeva i limfnog sistema (koji čisti tkiva organizma). Kada je limfni sistem spor, obično dolazi do pojave boli i debljanja. Kako biste najbolje očistili organizam, jedite voće. Ako želite da se riješite suvišnih kilograma, najbolje je da ga jedete na prazan stomak i u umjerenim količinama.

 

Pijte vodu

Pijte najmanje dvije litre vode tokom dana, kako biste spriječili dehidraciju. Ona je hronični problem kod većine ljudi, a unošenje većih količina čiste vode od posebne je važnosti za osobe koje vode aktivan životni stil, s obzirom da značajne količine tečnosti mogu biti izgubljene tokom vježbanja. Kako biste još više uživali u vodi, dodajte joj par kapi limuna ili limete.

 

Zelena salata

Počnite ručak i večeru velikom zelenom salatom, jer je puna enzima koji organizmu pomažu varenje obroka. Takođe, lisnato zeleno povrće sadrži velike količine minerala, vitamina, hlorofila (koji pomaže čišćenje krvi) i mnoge fitohemikalije – biljne hranjive materije koje imaju širok spektar ljekovitih svojstava.

 

Mala užina

Kako biste stabilizovali nivo šećera u krvi, svaka dva do tri sata uživajte u manjoj užini. Fluktuacije šećera u krvi mogu vam iscrpiti energiju, dodati suvišne kilograme i imati negativni uticaj na vaš imunološki sistem. Konzumiranje užine tokom dana pomoći će vam da stabilizujete nivo šećera u krvi i povećate nivo energije. Sirovi, neusoljeni bademi odlična su namirnica za te svrhe, jer sadrže velike količione vlakana i proteina. Kao dodatni bonus, bogati su i mineralima poput magnezijuma i kalcijuma.

 

Izbjegavajte slatkiše

Izbjegavajte slatkiše, sintetičke zaslađivače i namirnice i proizvode koji sadrže šećer tokom detoksikacije organizma. Šećeri isključuju vaš imunološki sistem i do šest sati. Vještačke zaslađivače obrađuje jetra, glavni organ za detoksikaciju vašeg organizma te su joj za to potrebne ogromne količine energije. Oslobodite tu energiju za čišćenje i liječenje organizma.

 

Vježbajte

Pobrinite se da vježbate. Najmanje dvadeset minuta energičnih aktivnosti poboljšaće vam cirkulaciju, protok limfe i povećati nivo energije. Vaš limfni sistem ekvivalentan je sistemu čišćenja ulica unutar vašeg tijela. On čisti toksine iz svih vaših tkiva. Ako ste natečeni, osjećate bol, umor ili imate celulit, limfni sistem se vjerovatno ne nosi dobro sa toksinima u vašem organizmu. Za razliku od krvi koja ima srce koje joj pomaže pumpanje, limfni sistem se oslanja na vježbanje i duboko disanje za kretanje kroz organizam.

 

Izbjegavajte margarin

Izbjegavajte margarin i namirnice koje sadrže hidrogenizovano biljno ulje (zapravo, uvijek biste ih trebali izbjegavati). Ove namirnice imaju veoma negativan uticaj na vaš organizma te usporavaju organe za detoksikaciju i zahtijevaju ogromne količine energije kako bi se probavile. One, takođe, dovode i do povećanja tjelesne težine te su poznate i kao neurotoksini (napadaju mozak i nervni sistem) što može dovesti, između ostalih zdravstvenih problema, do pojave bola i upalnih procesa.

 

Izbjegavajte namirnice koje sadrže sintetičke boje

Ovo je veoma bitno da uvijek radite, a ne samo kada želite da se riješite toksina iz organizma: izbjegavajte namirnice koje sadrže sintetičke boje, konzervanse i druge aditive. Jetra troši ogromnu energiju kako bi obradila ove vještačke supstance. Pored toga, istraživanja pokazuju da pomenute mogu biti veoma opasne po cjelokupno zdravlje organizma te su čak i jedan od izazivača raka.

 

Jedite povrće

Povrće uvijek treba da bude vaš prvi izbor, a posebno kada želite da očistite organizam od toksina. Jedite ga u što većim količinama, po mogućnosti sirovo, bareno ili blago dinstano.

 

Izbjegavajte proteine životinjskog porijekla

Tokom detoksikacije organizma, izbjegavajte proteine životinjskog porijekla, jer ove namirnice opterećuju probavni sistem. Male količine peradi, nemasnog mesa ili divlje (ne tovljene) ribe sasvim su u redu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info