6 savjeta protiv starenja kose

0

Vrijeme mijenja boju, gustinu i teksturu vaše kose.  Iako se starenje ne može zaustaviti, postoje male i jednostavne stvari koje možete svakodnevno praktikovati kako biste usporili procese koji čine vašu kosu slabijom.

Evo i koje su to.

 

Osvježite vlasište

Jedan od znakova starenja kose je prorjeđivanje, ali ako povedete dovoljno brige o vlasištu, možete se radovati zdravijoj kosi i manjem gubitku gustoće. Kako bi vaša kosa bila svilenkasta i glatka, potrebno je da redovno dubinski perete vlasište. Na taj način pore postaju čiste i otvorene te se rast nove kose obavlja nesmetano.

 

Pazite na ishranu

Odličan savjet za njegu kose, za sve tipove, jeste zdrava ishrana. Vaše zdravlje, uključujući i kosu, pod velikim je uticajem onoga što jedete, tako da je ključni faktor u održavanju zdravlja kose pravilna ishrana. Što češće konzumirajte sočivo, mahunarke, losos, nemasni jogurt, borovnice i nemasnu piletinu kako biste kosi obezbijedili dovoljne količine proteina i vitamina usljed kojih ona postaje jaka i zdrava.

 

Ograničite upotrebu toplote

Ograničite upotrebu toplotnih “alata” (fen, pegla za kosu, uvijači i slično). Stručnjaci kažu da toplota ima najveći doprinos u starenju kose i iscrpljivanju keratina iz nje. Ona iz kose i vlasišta izvlači njihovu prirodnu vlažnost usljed čega kosa počinje brže da stari i da se prorjeđuje.

 

Pažljivo sa četkanjem

Pretjerano četkanje kose doprinosi njenom starenju. Takođe, preintezivno četkanje može oštetiti i oslabiti vašu kosu. Ovo ne znači da trebate hodati okolo raščupani već da ne budete previše energični kada koristite četku i da je ne koristite prečesto.

 

Smanjite stres

Znaci stresa mogu se pojaviti bilo gdje, od kože do kose, a stres je i jedan od uzročnika starenja kose. Nekada je veoma teško da se riješite stresa i stresnih situacija, ali bar možete pokušati da promijenite način na koji vas on pogađa. Pokušajte sa vježbama disanja, jogom ili meditacijom, jer vam to može pomoći da se bolje nosite sa stresom iznutra i, samim tim, da njegov negativni uticaj bude manje vidljiv spolja.

 

Masaža vlasišta

Pored adekvatne brige, vlasište je potrebno redovno masirati i njegovati odgovarajućim tretmanima. Na taj način ono će biti hidratizirano, poboljšaće mu se cirkulacija i stimulisati rast nove kose. Na tržištu postoji više proizvoda pomoću kojih to možete uraditi, a vi birajte one koji najbolje odgovaraju vašem tipu kose.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info