4 namirnice koje ne treba miješati sa lijekovima

1

Ulje i voda, pasta za zube i sok od narandže – neke stvari jednostavno ne idu skupa. No, dok se sigurno nećete razboljeti ako popijete čašu soka od narandže nakon što ste oprali zube, druge, naizgled bezbjedne kombinacije mogu biti opasne.

Uzmimo za primjer hranjive namirnice i lijekove. Spoj koji kao da je izašao iz zdravstvenog raja? Ne mora da znači. Naime, hrana i piće mogu uticati na količinu apsorpcije lijeka u organizmu i koliko brzo se on metaboliše. Ove interakcije mogu lijek učiniti neefikasnim ili povećati rizik od opasnih nuspojava.

 

Sok od grejpfruta

Vitamin C, vlakna i kalijum samo su neke od zdravstvenih koristi soka od grejpfruta. Međutim, samo jedna čaša ovog soka može da utiče na važne crijevne enzime, što omogućava da oko 85 različitih lijekova brže uđu u krvotok uključujući: statine, imunosupresive, blokatore kalcijumovih kanala i benzodiazepine. Istraživanja pokazuju da sok od grejpfruta povećava rizik od nuspojava pomenutih lijekova.

 

Banane

Jedan od najboljih prirodnih izvora kalijuma, banana je često prvi izbor onih koji žele da smanje rizik od raka, moždanog udara i srčanih oboljenja. Međutim, prevelik unos namirnica bogatih kalijumom (banane, narandže i zeleno lisnato povrće) može biti problematičan za osobe koje koriste AKE inhibitore (inhibitor angiotenzin konvertujućeg enzima). Stvoreni s ciljem snjižavanja visokog krvnog pritiska, ovi lijekovi podižu i nivo kalijuma u organizmu. Istraživanja pokazuju da osobe koje koriste AKE inhibitore mogu razviti opasno lupanje srca, ako konzumiraju veće količine namirnica bogatih kalijumom. Banane sadrže i tiramin, amino kiselinu (može se naći i u crnom vinu, soji i pojedinim vrstama sira) koja može negativno reagovati sa MAO inhibitorima (obično se prepisuju za liječenje depresije).

 

Špinat

Zajedno sa brokulom, špinat se obično pohvaljuje zbog visokog sadržaja vitamina K i minimalnog broja kalorija. Međutim, osobe koje uzimaju antikoagulanse, uključujući varfarin, ne bi trebale da konzumiraju ove namirnice. Naime, namirnice bogate vitaminom K pospješuju zgrušavanje krvi pa mogu poništiti dejstvo antikoagulansa.

 

Namirnice bogate vlaknima

Hranjiva vlakna, koja se mogu naći u integralnim žitaricama, voću i povrću i više su nego dobra u svakodnevnoj ishrani. Dokazano je da ona imaju veoma bitnu ulogu u snižavanju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa. Međutim, ona mogu i usporiti stopu apsorpcije lijekova u krvotok, a posebno antibiotika.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info