Kako zaliječiti ispucale vrhove: 5 savjeta da ojačate kosu

0

Ispucali vrhovi nisu neophodni nusprodukt duge kose! Zapravo, oni su posljedica onoga što radimo u ime ljepote – od pretjeranog četkanja do prečestih tretmana. Iako ne možemo spriječiti već učinjenu štetu, ipak se možemo potruditi da ih nikada više ne dobijemo. Evo i kako.

 

Pravilno češljanje

Zamršena kosa? Nježno češljajte kosu češljem sa širokim zupcima, počevši u blizini vrhova i pomijerajući se ka korijenu kose.

Ne presušujte kosu

Sušenje kose s ciljem da se riješite vode je jedna stvar, ali pretjerano sušenje (sušenje kose kada je ona već suha) će vas ostaviti sa suhom i beživotnom kosom koja je sklona pucanju, kako vlasi tako i vrhova.

Regenerator za dubinsku hidrataciju

Kako bi kosa bila hidratizirana i elastična, potrebno je da jednom sedmično koristite regenerator za dubinsku hidrataciju. On dubinski njeguje i hrani oštećene i ispucale vlasi kose.

Spriječite lomljenje u korijenu

Baš kao što je biljkama potrebno zdravo zemljište tako je za jaku kosu potrebno zdravo vlasište. Ovo možete postići pomoću seruma za kosu. Birajte one koji sadrže biotin i vitamine B3, B5, B6, C i E. Ovakvi serumi njeguju vlasište i jačaju kosu u njenom korijenu. Rezultat je ne samo jača kosa koja je manje sklona lomljenju i pucanju vrhova već i brži rast kose.

Redovno skraćujte kosu

Iako ne možete spriječiti nastajanje ispucalih vrhova u potpunosti, njihovo redovno skraćivanje spriječiće dalje pucanje i lomljenje kose koje se često može proširiti uz vlasi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info