7 razloga da volite cveklu

1

Osim što je veoma ukusna, cvekla je i jedno od najzdravijih vrsta povrća. Saznajte zašto biste trebali uživati u njenom ukusu što češće.

Snižava krvni pritisak


Istraživanja pokazuju da je jedna čaša soka od cvekle djelotvornija u snižavanju visokog krvnog pritiska od lijekova. Naravno, ovo ne znači da trebate prestati koristiti lijekove, ukoliko patite od visokog krvnog pritiska.

Ali, s druge strane, to znači da uključivanje soka i salate od cvekle u svakodnevnu ishranu može vam pomoći u liječenju visokog krvnog prtiska, angine i srčanih oboljenja.

Štiti od oboljenja


Sirova cvekla i sok od sirove cvekle sadrže betain, prirodno antiupalno jedinjenje koje štiti od prevremenog starenja i bolesti.

Povećava izdržljivost


Istraživanja pokazuju da konzumiranje namirnica prirodno bogatih nitratima, kao što je cvekla, povećava izdržljivost tokom vježbanja. Naučnici su proučavali različite supstance i metode vježbanja kako bi utvrdili koje od njih poboljšavaju izdržljivost.

Sok od cvekle imao je najveći efekat, poboljšavajući sposobnost vježbanja ljudi do 16%, bez zamaranja. Pokazalo se da nitrati u prirodnom obliku šire krvne sudove omogućavajući bolji protok krvi bogate kiseonikom do srca.

Štiti od raka


Fitonutrijent, proantocijanidin, koji cvekli daje njenu prekrasnu boju, takođe je i moćno antikancerogeno jedinjenje. Pored toga, vlakna koja se nalaze u cvekli, isto tako, pomažu u zaštiti od raka.

Ova vlakna povećavaju sposobnost organizma da detektuje i ukloni abnormalne ćelije u tijelu prije nego one mogu postati kancerogene.

Poboljšava imunitet


Cvekla je bogat izvor C vitamina, koji poboljšava imunitet organizma.

Odlična za trudnice


Cvekla je bogata folatima, vitaminima B kompleksa, koji su posebno bitni za trudnice. Naime, istraživanja pokazuju da folati čuvaju plod i smanjuju rizik od nastanka poremećaja kod novorođenčadi.

Zdravlje kostiju


Na kraju, cvekla sadrži visok nivo minerala, kao što su kalijum i mangan. Mangan je neophodan za zdrave kosti, jetru, bubrege i pankreas. Kalijum pomaže da se obezbijede zdrave mišićne i nervne funkcije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info