8 načina da pobijedite celulit

0

Istraživanja pokazuju da 90% žena ima problema sa celulitom, a čak ni supermodeli nisu imuni – Tyra Banks i Kate Moss su samo neke od njih.

Možda niste znali, ali celulit je ništa drugo do masne naslage. Naime, tkivo ispod kože im daje izgled narandžine kore. Za razliku od ostatka tijela, masne naslage na bedrima i zadnjici “podržava” vezivno tkivo. Efekat narandžine kore se dobija kada masti počnu da se probijaju kroz rešetke tog tkiva.

Postoje dva načina da se riješite celulita – jedan je da se riješite masnih naslaga, a drugi je da pojačate proizvodnju kolagena ispod kože. Mi vam donosimo osam načina na koji ga možete pobijediti.

 

Četkanje kože

Četkanje kože potiče cirkulaciju i poboljšava limfni tok. Ovo poboljšava drenažu u masnim ćelijama čime dobijate vitkiji izgled nogu. Ono je i efikasan piling te će vaša koža bolje upijati kreme protiv celulita.

 

Hidratacija

Pijte dosta vode (do dvije litre dnevno) kako ne bi došlo do zadržavanja vode u organizmu i njenog nakupljanja u masnim ćelijama. Konzumirajte nemasne proteine, jer su puni albumina koji apsorbuje tečnost.

 

Kofein

Ne, ne pričamo o kafi već o kremama protiv celulita koje sadrže kofein. Istraživanja pokazuju da, kada se apsorbuje u kožu, kofein ubrzava stopu metabolizma masti te odvodi tečnosti iz masnog tkiva. Najbolje kreme imaju kofein, aminofilin i teofilin pri vrhu liste sastojaka.

 

Iskoraci

Redovne kardio vježbe poboljšaće vam cirkulaciju, ukloniti višak tečnosti i poboljšati mišićni tonus pa će vaša koža izgledati glatko, bez obzira na celulit. Međutim, ako ste u škripcu sa vremenom, potreban vam je samo jedan osnovni pokret – iskorak. On gradi čistu mišićnu masu u vašim bedrima i zadnjici – područjima koja su najsklonija celulitu.

 

Masaža

Pravilna masaža će povećati cirkulaciju i spriječiti nakupljanje tečnosti, “razbijajući” neujednačeno tkivo čime koža postaje glatkija. Pojedine anticelulit masaže vam mogu pomoći da se  riješite problema i to već nakon šest tretmana.

 

Ishrana

Voće i povrće sadrže vitamin C koji se bori protiv “propadanja” kolagena usljed čega tkivo zadržava svoju čvrstinu. Esencijalne masne kiseline u ribi i maslinovom ulju sprečavaju “grudvanje” masnih ćelija.

 

Pobijedite stres

Kortizol je hormon stresa koji može uzrokovati stanjivanje kože i povećano skladištenje masnih naslaga – uslove koji su veoma pogodni za celulit. On može, takođe, usporiti i proizvodnju hormona koji poboljšavaju zdravlje kože.

 

Anticelulit krema

Izaberite specijalizovanu kremu protiv celulita, jer će ona dati najbolje rezultate. Ona pojačava cirkulaciju i povećava proizvodnju kolagena, ali je potrebno da se kontinuirano koristi kako bi dala najbolje rezultate. Kremu nanosite brzim, kružnim i masirajućim pokretima – trenje grije kožu usljed čega ona bolje upija sastojke kreme.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info