Zašto je mlijeko bitna namirnica za žene

0

Svi smo čuli da je mlijeko važan dio svakodnevne ishrane, ali znate li zbog čega? Ono se danas može naći sa različitim procentima masnoće, a istraživanja pokazuju da je mlijeko posebno bitna namirnica za žene. Evo i zašto.

 

Mlijeko je odličan izvor kalcijuma

Kalcijum nije najvažniji razlog zbog kojeg mlijeko trebate uvrstiti u svakodnevnu ishranu, ali je poprilično značajan. Soli kalcijuma čine suštinu strukture kostiju pa povećanje unosa ovog minerala nam omogućuje da imamo čvrste i zdrave kosti. Preporučeni dnevni unos kalcijuma iznosi od 800 do 1000 mg, ali istraživanja pokazuju da žene unose između 500 i 700 mg kalcijuma, što nije dovoljno. Uvrstite mlijeko u svakodnevnu ishranu te će vam povećanje kalcijuma pomoći da smanjite rizik od osteoporoze i raka deblog crijeva.

 

Mlijeko je savršen izvor vitamina

Mlijeko se smatra “savršenim paketom” hranjivih materija i vitamina, jer pored kalcijuma, ono sadrži i kalijum, fosfor, vitamine A, D i B12, riboflavin i niacin. Zašto su oni važni za vas? Sve ove hranjive materije doprinose vašem cjelokupnom zdravlju. Kalijum pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska, dok vitamin B12 pomaže u održavanju zdravlja crvenih krvnih zrnaca i nervnog tkiva. Vitamini održavaju vaš imunološki sistem na optimalnom nivou te doprinose zdravlju kože i boljem vidu.

 

Mlijeko pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine

Mlijeko igra veoma bitnu ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine. Riboflavin i niacin pretvaraju hranu u energiju te metabolišu šećere i masne kiseline. Pored toga, čaša mlijeka sadrži oko 8 grama proteina koji pomažu u obnavljanju mišića i drže vas sitima tokom cijelog dana.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info