5 tipičnih nedostataka u ishrani žena

1

Jedna od najvažnijih svari koju možemo uraditi kako bismo poboljšali zdravlje jeste dovoljan unos hranjivih materija u organizam. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da žene ne samo da ne unose dovoljno ovih materija već je njihov broj i u porastu. U nastavku pogledajte pet tipičnih nedostataka u ishrani i kako ih spriječiti.

Kalcijum


Problem: Istraživanja pokazuju da žene, u prosjeku, unose samo 50% od preporučene doze kalcijuma.

Zašto je bitan: Ako ne unosite dovoljne količine kalcijuma, možete povećati rizik od razvijanja osteoporoze, depresije, rahitisa, karijesa, nesanice, krtih noktiju i menstrualnih tegoba.

Kako ga više unositi: Svakodnevno konzumirajte namirnice bogate ovim mineralom, kao što su mliječni proizvodi ili zeleno lisnato povrće.

Vitamin D


Problem: Najnovija istraživanja pokazuju da 60% žena ne unosi dovoljne koline ovog vitamina.

Zašto je bitan: Dnevna doza vitamina D može spriječiti nastanak osteoporoze, depresije, pojedinih vrsta raka i drugih oboljenja. Najbolji izvor ovog vitamina je sunčeva svjetlost pa, u zavisnosti od toga koliko često boravite na otvorenom, vi se možda i nesvjesno odričete ovog vitamina.

Kako ga više unositi: Najbolje je da konzumirate namirnice bogate ovim vitaminom, kao što su jaja, pileća džigerica, losos, haringa i skuša. Pored toga, boravite na suncu desetak minuta dnevno, bez zaštitnih krema ili losiona. Naravno, najbolje je da to radite kada sunce nije “najjače”, inače biste mogli izazvati drugi probem – opekotine kože.

Folna kiselina


Problem: Većina ljudi unosi tek 60% folne kiseline na dnevnoj bazi, a istraživanja pokazuju da je ovaj problem posebno izražen kod starije populacije – naime, oni unose svega 5% ove hranjive materije.

Zašto je bitna: Pored sprečavanja defekta neuralne cijevi, adekvatan unos folne kiseline može da smanji rizik od anemije pa čak i nesanice. Njen manjak uzrokuje nedostatak apetita, glavobolje, slabost i apatiju.

Kako je više unositi: Pored dodataka ishrani, možete je unositi i putem namirnica koje je sadrže u izobilju – graha i zelenog lisnatog povrća.

Magnezijum


Problem: Čak 85% žena ne unosi preporučene količine ovog minerala.

Zašto je bitan: Magnezijum pomaže u održavanju zdravlja i funkcionisanja nervnog sistema, a njegov manjak može uzrokovati skoro sve – od grčeva u mišićima i slabosti do srčanih napada i hiperaktivnosti.

Kako ga više unositi: Konzumirajte što više namirnice koje ga sadrže, a to su orašasti plodovi i sjemenke. Pored toga, možete probati i dodatke ishrani.

Željezo


Problem: Nedostatak željeza jedan je od najčešćih nedostataka hranjivih materija u ishrani. Žene su posebno osjetljive na ovaj problem.

Zašto je bitno: Željezo je nutrijent koji vam pomaže da imate energiju i da budete izdržljivi tokom dana. Ono pomaže pravilno funkcionisanje vaših mišića i nervnog sistema. Kada ga ne unosite u dovoljnim količinama, možete razviti čitav niz problema, uključujući anemiju, srčana oboljenja, razne vrste raka, osteoporozu, artritis, depresiju i probleme s varenjem.

Kako ga više unositi: U svakodnevnu ishranu uvrstite sljedeće namirnice: nemasnu govedinu, ćuretinu, sardine, grah ili zeleno lisnato povrće. Ako sumnjate da ste anemični, posavjetujte se sa doktorom oko dodataka ishrani.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info