Top 10 namirnica za ravan stomak

0

Vježbanje može biti od ključne važnosti za ravan stomak, ali ono što jedete podjednako je važno. Samo par određenih namirnica vam može pomoći da smanjite nadutost, “dotjerate” liniju i budete duže siti. Evo i koje su to.

Bademi

Osobe koje su na dijeti često izbjegavaju orašaste plodove, ali od šake badema se nećete udebljati. Zapravo, nakon njih ćete manje jesti tokom dana, jer su bogati hranjivim materijama i veoma su zasitni tako da će “skidanje” suvišnih kilograma biti sitnica.

 

Smeđa riža

Zamijenite obrađene ugljene hidrate, kao što su bijeli hljeb, tjestenina i riža integralnim namirnicama i smeđom rižom. Istraživanja pokazuju da je to jedan od najlakših načina da dobijete ravan stomak.

 

Ulje

Vjerovali ili ne, malo ulja u salati će učiniti čuda za izgled vašeg struka, ali je potrebno da to bude određena vrsta. Tačnije, jestivo kokosovo ulje. Istraživanja pokazuju da ono, ako se svakodnevno konzumira, ima svojstva koja pomažu da se dobije ravan stomak.

 

Nana

Šolja čaja od nane najbolji je napitak koji možete popiti nakon većeg obroka, jer pomaže varenje i sprečava osjećaj nadutosti.

 

Ovsene pahuljice

Zasitne žitarice, poput pšenice, mogu potaknuti nadimanje, ali ovas radi potpuno suprotnu stvar. Ovsene pahuljice možete jesti za doručak, jer su veoma zasitne. Pored toga, postoje i druge vrste pahuljica kojima je jedan od glavnih sastojaka ovas. Međutim, budite oprezni – provjerite dva puta da li sadrže šećer i so.

 

Cimet

Ovaj prekrasni začin potiče organizam na sagorijevanje kalorija, a prema najnovijim istraživanjima, on pomaže i u regulisanju proizvodnje inzulina. Ali, ne računa se ako jedete kolače u kojima je on jedan od sastojaka! Pospite ga preko pahuljica i uživajte.

 

Lubenica

Kada je u pitanju “dotjerivanje” linije, kalijum je čudesni mineral. On ne samo da sprečava zadržavanje vode već i daje tijelu energiju. Banane se obično hvale zbog visokog sadržaja kalijuma, ali pola lubenice ga sadrži u duplo većim količinama.

 

Paradajz

Paradajz sadrži velike količine proteina koji se zove leptin i koji je odgovoran za regulisanje metabolizma suzbijajući apetit.

 

Tunjevina

Konzumirajte nemasne proteine u vidu tunjevine, ćuretine, jaja ili piletine. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju ove vrste proteina, u kombinaciji sa povrćem, nemaju česte probleme sa strukom, tj. dodatne centimetre. To se dešava iz razloga što ove vrste proteina potiču sagorijevanje masti. S druge strane, crveno meso ima suprotan efekat.

 

Jogurt sa niskim sadržajem masti

Istraživanja pokazuju da pet porcija jogurta sa niskim sadržajem masti dnevno može potaknuti sagorijevanje masti. U jogurt možete dodati i omiljeno bobičasto voće, jer će biti još ukusniji, a istovremeno ćete tijelo opskrbiti antioksidantima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info