9 jednostavnih načina da usporite starenje

0

Usporavanje procesa starenja ne znači da obavezno morate koristiti skupe kreme protiv bora ili da trčite kod dermatologa ili plastičnog hirurga. Kako biste ga ublažili i usporili, dovoljno je da se pridržavate par stvari u svakodnevnom životu. Evo o čemu se radi.

 

Hranite se zdravo

Jedan od prvih koraka koji vam mogu pomoći da usporite proces starenja jeste zdrava ishrana. Na primjer, lisnato povrće i namirnice sa visokim sadržajem vlakana veoma su hranjive i mogu vam pomoći da održite zdravlje organizma na optimalnom nivou. Takođe, konzumirajte namirnice bogate vitaminima A, C i E, jer su ovi vitamini antioksidanti koji usporavaju proces starenja.

 

Izbjegavajte brzu hranu

Ovo je veoma bitno, jer brza i prerađena hrana sadrži velike količine soli i konzervanasa koji negativno utiču na cjelokupno zdravlje te, samim tim, ubrzavaju i proces starenja.

 

Pijte vodu

Unošenje većih količina vode u organizam jedan je od najjednostavnijih načina pomoću kojeg možete “odložiti” proces starenja. Voda čisti tijelo i pomaže u izbacivanju toksina iz njega. Pored toga, ona vašoj koži pruža hidrataciju, daje sjaj te smanjuje pojavu bora.

 

Vježbajte redovno

Dok vam zdrava ishrana pomaže da ostanete u dobroj formi, jednako je važno da unesene kalorije držite pod kontrolom, a to ćete najlakše postići vježbanjem. Vježbanje vam pomaže da se osjećate bolje, poboljšava imunitet te usporava proces starenja.

 

Prestanite pušiti

Pušenje je jedan od glavnih uzročnika preuranjenog starenja. Da li znate da ono ubrzava proces starenja za 4 do 6 godina? Pored toga, ono je i razlog pojave bora na licu, posebno oko usta. Ovdje pogledajte 13 najboljih savjeta za odvikavanje od pušenja.

 

Kontrolišite unos alkohola

Alkohol je još jedna stvar koju trebate izbjegavati koliko god je to moguće. Istraživanja pokazuju da konzumiranje alkohola utiče na smanjenje životnog vijeka i povećanje rizika od oboljenja, posebno jetre i mozga. Alkohol doprinosi i isušivanju kože i preuranjenom starenju.

 

Zaštitite se od sunca

Štetni UV zraci negativno utiču na kožu, jer ubrzavaju stvaranje bora i mrlja. Kako biste se zaštitili, uvijek nanosite kremu ili losion prije izlaska iz kuće. Imajte na umu da je to potrebno raditi čak i kada je oblačno.

 

Hidratacija

Kako bi vaša koža uvijek bila lijepa i zdrava, njoj je potrebna hidratacija. Pored unošenja vode u organizam, poželjno je i da svakodnevno koristite dobru hidratantnu kremu. Ovdje pogledajte i zašto je hidratantna krema najveći kozmetički izum dvadesetog vijeka.

 

Spavajte dovoljno

Iako veliki broj žena ima tendenciju da to ignoriše, dovoljne količine sna su od izrazite važnosti za lijepu i zdravu kožu. Naime, kada spavamo, koža se obnavlja te dolazi do “odbacivanja” mrtvih ćelija kože. Osam do devet sati sna dnevno je od izuzetne važnosti za zdravlje vaše kože.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info