Šta vaša prirodna boja kose govori o vašem zdravlju

0

Vjerovali ili ne, vaša prirodna boja kose daje informacije o vašem fizičkom i psihičkom stanju. O čemu se zapravo radi? Saznajte u nastavku.

Plavuše


Žene imaju veći rizik od razvoja senilne makularne degeneracije (ARMD) od muškaraca. ARMD je oboljenje očiju koje može da izazove sljepilo, a istraživanja pokazuju da su mu plavuše posebno sklone. Ishrana bogata prirodnim jedinjenjima luteina i zeaksantina, koji se u izobilju nalaze u kelju, špinatu i grašku, može pomoći u sprečavanju ovog oboljenja.

Melanin koži daje boju i štiti je od štetnih UV zraka. Međutim, plavuše ga manje “proizvode”, što njihovu kožu (posebno vlasište) stavlja pod veći rizik od melanoma. Kada idete napolje, uvijek nanosite zaštitnu kremu ili losion sa najvišim faktorom. Takođe, tokom sunčanih dana, treba da mislite i na glavu – i više je nego poželjno da nosite šešir.

Brinete i crnke


Brinete i crnke su sklonije opadanju kose. To se može objasniti i činjenicom da je njihova kosa grublja i gušća od kose plavuša i crvenokosih dama te je tijelo manje i proizvodi. Kada folikule tamne kose “umru”, one iza sebe ostavljaju primjetnije znakove, tj. kosa postaje vidljivo rjeđa.

Kod ovoga vam može pomoći pravilna ishrana. Nizak nivo željeza može doprinijeti opadanju kose pa se postarajte da konzumirate namirnice bogate ovim mineralom. Otprilike 18 do 20 mg je sasvim dovoljno.

Možda se pitate da li muškarci više vole plavuše? Ne, bar prema istraživanju koje je proveo američki Univerzitet Florida. Bar ne kada je u pitanju dugotrajna veza. Istraživnje je obuhvatilo 3 000 muškaraca te se ispostavilo da oni ipak više vole brinete i crnke, jer ih smatraju pouzdanijima i stabilnijima.

Crvenokose


Istraživanja pokazuju da su crvenokose dame otpornije na opštu i lokalnu anesteziju. Štaviše, njima može biti potrebno čak i do 20% više anestetika nego plavušama i brinetama.

Pored toga što su prilično otporne na anestetike, crvenokose su podložnije Parkinsonovoj bolesti u odnosu na druge dame. Ovo se povezuje sa mutacijom gena koji utiču na pojavu pomenute bolesti. S pozitivne strane, istraživanja pokazuju da bi folna kiselina mogla da uspori napredovanje bolesti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info