Kako danas živjeti dug i zdrav život

0

Užurban način života i svakodnevni stres mogu biti veoma štetni po vaše zdravlje. Međutim, postoje neke jednostavne stvari koje možete uraditi kako biste živjeli zdravo i dugovječno. Evo i koje su to.

 

Šetajte pola sata dnevno

Kontinuirano, blago vježbanje zapravo je daleko bolje za srce i mozak od energičnog treninga. Istraživanja u sferi demencije pokazuju da žene koje hodaju pola sata dnevno pokazuju bolje rezultate od žena koje to ne rade.

 

Jedite manje

Kada je u pitanju dug život, tu prednjače stanovnici Japana. Naučnici vjeruju da je to povezano sa njihovim načinom ishrane – “odustajanje” od obroka kada su 80% siti. Takav način ishrane sprečava pojavu gojaznosti.

 

Idite na odmor

Samo sedam dana odmora vam može pomoći da se opustite i ne samo da će smanjiti nivo stresa već može spriječiti i mogućnost srčanog udara.

 

Družite se na poslu

Osam sati koje provedete na poslu puno je ugodnije, ako imate dobar odnos sa kolegama. Oni mogu biti i ključni za duži život. Naime, istraživači koji su pratili grupu ljudi tokom dvadeset godina došli su do saznanja da je emotivna podrška na poslu od velike važnosti. Osobe koje su se osjećale izostavljeno i odbačeno imale su veće šanse za neki od ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Postavite sebi izazov

Možda je došlo krajnje vrijeme da konačno počnete učiti taj italijanski jezik, počnete trenirati za trčanje maratona ili postavite sebi neki drugi izazov – istraživanja pokazuju da osjećaj dostignuća ima dugoročne koristi za zdravlje.

 

Okružite se ljudima koji vas inspirišu

Istraživanja pokazuju da je prijateljstvo važno i to ne samo u svrhe druženja. Kada se okružite pravim ljudima (pouzdanim, srećnim, ljubaznim) imate velike šanse da ove pozitivne osobine zadržite i za sebe, tj. da se i sami tako ponašate.

 

Smijte se često

Istraživanje koje je provedeno u grupi stogodišnjaka otkrilo je par tajni njihove dugovječnosti. Naime, oni tvrde da se nisu bojali otvoreno pokazati emocije i da su se često smijali.

 

Nađite vremena za seks

I to ne samo vikendom! Istraživanja pokazuju da seks sa partnerom dva puta sedmično poboljšava raspoloženje, jača vašu vezu i smanjuje rizik od moždanog udara.

 

Učite

Razna istraživanja pokazuju da dobro obrazovanje uz ugodan, podsticajan posao i snažnu vezu ljudima vraća osmijeh na lice. Za učenje nikada nije kasno. Kako stara poslovica kaže: “Čovjek se uči dok je živ”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info