5 stvari koje trebate znati o zamrznutoj hrani

0

Već odavno možemo čuti da “Smrznuto je zdravo”, bar što se tiče reklama poznatog proizvođača zamrznute hrane. Međutim, koliko je to istina? Da li je zamrznuta hrana zaista zdrava? Malo smo istraživali i evo šta smo saznali.

 

  • Suprotno uvriježenom mišljenju, zamrznuta hrana nije novotarija. Naime, hrana se zamrzavala radi skladištenja još u drevnoj Kini. Ipak, ona je postala popularna u širokoj upotrebi tek od doba Clarences Birdseyea, koji se smatra tvorcem moderne industrije zamrznute hrane.
  • Hrana zadržava svoju hranjivu vrijednost, čak i kada je zaleđena. U stvari, u nekim slučajevima, hranjivi sadržaj namirnica se povećava nakon zamrzavanja.
  • Naravno, hrana se ne zamrzava samo zbog svojih hranjivih vrijednosti. Neke namirnice, kao što su meso i riba, su kvarljive te njihovo zamrzavanje pomaže da se skladištite na najbolji mogući način usljed čega se sprečava ravoj mnogobrojnih oboljenja od kojih su neka opasna po život.

 

  • Osim očiglednih prednosti, kupovinom zamrznute hrane možete izbjeći gubljenje vremena na česte odlaske u nabavku, jer se ovi proizvodi mogu kupiti u većim količinama i držati u zamrzivaču.
  • Zamrzavanje voća i povrća prirodan je način da se produži njihova trajnost te zbog toga nema potrebe da se ovakvim namirnicama dodaju aditivi i konzervansi. Da, smrznuto ipak jeste zdravo.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info