Kako da izbjegnete debljanje nakon što ostavite cigarete

0

Ako ste prestali da pušite, onda ste već upoznati sa činjenicom da jedete češće nego što je to uobičajeno i da postoji velika šansa da se udebljate. To je sasvim normalna pojava, jer mozak postaje veoma “siromašan” hemikalijama zbog kojih se osjećamo dobro, tj. dopaminom i serotoninom.

Većina žena, nakon što prestane pušiti, dobije i po nekoliko kilograma, jer pokušavaju da nadoknade ove hemikalije kroz nezdravu i masnu hranu. Naime, dopamin se “otpušta” kada konzumirate hranu sa visokim sadržajem masti, a serotonin prilikom konzumiranja namirnica koje sadrže šećere i obrađene ugljene hidrate.

Ipak, nije sve tako crno. Postoje i načini pomoću kojih možete izbjeći debljanje nakon što prestanete pušiti. Evo o čemu se radi.

 

Budite aktivni

Podignite nivoe dopamina i serotonina, ali ne uz pomoć hrane. Umjesto toga, pokušajte da se pridržavate zdravih navika. Primjera radi, trčanje podiže nivo dopamina, a razgovor sa prijateljicama ili lagana i mirna šetnja podižu nivo serotonina.

 

Izbjegavajte ekstremne dijete

Možda mislite da se nećete udebljati, ako iz ishrane izbacite ugljene hidrate, ali činjenica je da su oni potrebni organizmu kako bi se spriječila konstantna želja za hranom. Nipošto se nemojte upuštati u ekstremne dijete te obavezno u ishranu uvrstite “pametne” ugljene hidrate, kao što su integralne žitarice, svježe voće i povrće.

 

Povećajte unos proteina

Nemasno meso, jaja, soja i orašasti plodovi bi trebali biti dio vaše ishrane nakon što prestanete pušiti. Proteini prilikom svakog obroka pomoći će vam da držite pod kontrolom glad i nivo šećera u krvi tokom dana.

 

Žvakaća guma

Vaša usta su navikla na cigarete i nemojte to zanemarivati. Između obroka žvaćite žvakaću gumu bez šećera. Prestanak pušenja može direktno ili indirektno povećati apetit. Žvakaća guma će vam “zaposliti” usta, a istraživanja pokazuju da vam čak može pomoći i da smršate.

 

Izađite iz rutine

Da li obično idete sa kolegama na “puš pauzu” u određeno vrijeme? Kako biste se postarali da to više ne radite i da izbjegnete miris cigareta ili idite na pauzu ranije ili otiđite u šetnju za vrijeme pauze. Poput obrazaca u ishrani, obrasci u pušenju doprinose ovisničkom ponašanju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info