10 provjerenih načina da uredite dom

0

Držanje koraka sa trendovima u dekorisanju doma može biti težak posao. Međutim, uvijek možete isprobati provjerene stilove, koji se ne mijenjaju godinama i koji uvijek izgledaju odlično i svježe.

Donosimo vam deset najboljih.

 

  • Minimalizam – Bez obzira koja je godina u pitanju, manje je uvijek više. Što manje stvari stavljate na police i stolove to će vaš dom bolje izgledati. Ovo pravilo važi za svaku prostoriju. Držite se namještaja koji je proporcionalan prostoriji tako da ona ne izgleda prenatrpano.
  • Detalji u boji – Trendovske boje se mijenjaju iz godine u godinu, od sezone do sezone, ali kako bi prostorija došla do izražaja, potrebno je da ubacite malo boje. Ipak, umjesto da kupujete narandžasti dvosjed ili crvenu fotelju, izaberite detalje, kao što su jastuci, vaze i drugi dekorativni predmeti smjelih nijansi. Veoma ih je lako zamijeniti sledeće godine ili sezone.
  • Funkcionalan namještaj – Koliko god neobično izgledala stolica ili fotelja, ne kupujte nešto u čemu je neudobno sjediti. Vama je potreban funkcionalan namještaj. Isto važi za klub stolove i police. Kupujte stvari kojima je svrha korištenje, a ne divljenje iz daljine.
  • Udobnost – Poput funkcionalnosti, udobnost je veoma važan faktor prilikom kupovine namještaja. Kupujte namještaj koji izgleda dobro, a da je istovremeno i udoban.
  • Kvalitet umjesto kvantiteta – Samo zato što imate police to ne znači da ih morate pretrpati ili samo zato što imate zidove to ne znači da njihov svaki milimetar morate prekriti. Birajte mudro: kupujte rjeđe, a kvalitetnije detalje koji će doći do izražaja u vašem domu.

 

  • Prirodno svjetlo – Ako želite nove zavjese, birajte one koje “puštaju” dovoljno svjetlosti. Investirajte u dobru rasvjetu u prostorijama u kojima je prirodno svjetlo minimalno, jer će ona prostoru dati prirodni izgled i sjaj.
  • Trajnost – Kada je u pitanju dekorisanje doma, često je pametnije ulagati u nešto što će izdržati test vremena, umjesto u trendi opcije, a koje su loše izrade. Pazite da se ne nađete u situaciji da potrošite više novca na nekoliko jeftinih, a nekvalitetnih artikala. Uvijek je bolje kupiti jednu, ali kvalitetnu stvar.
  • Topli tonovi – Nijanse kao što su karamel, šljiva i oker su vanvremenske, jer vašoj prostoriji daju toplinu. Bez obzira da li se odlučite da cijelu prostoriju ofarbate u nekoj od toplijih nijansi ili samo pojedine dijelove, vaš dom će izgledati šik i udobno, bez obrzira na najnovije trendove.
  • Sive nijanse – U modi i dekorisanju doma, siva je nijansa koja je uvijek in. Od nježnijih tonova do tonova koji “vuku” na plavu boju, ova vanvremenska boja izgleda dobro svuda – od zidova do detalja.
  • Pametna organizacija – Dobro organizovan dom je srećan dom. Pametna rješenja za skladištenje su uvijek dobro došla te će osigurati da je vaš dom uvijek sređen. Od kukica do polica, prostor za skladištenje veoma lako možete učiniti estetski privlačnim.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info