6 razloga zbog kojih trebate povremeno piti alkohol

0

Istraživanja pokazuju da umjerene količine alkohola mogu biti i više nego dobre po cjelokupno zdravlje. Opet ćemo ponoviti: umjerene količine. Evo o čemu se radi.

 

Održava liniju

Ozbiljno. Najnovija istraživanja pokazuju da vam vino može pomoći da tjelesnu težinu držite pod kontrolom. Kako? Tokom trinaestogodišnjeg istraživanja, naučnici su otkrili da su žene koje su pile jednu čašu crnog vina dnevno imale 30% manje šanse da postanu gojazne u odnosu na žene koje nisu pile. Jedan od razloga je taj što alkohol potiče tijelo da sagorijeva kalorije.

 

Čini vas pametnijima

Istraživanje koje je proveo američki Univerzitet Illinois pokazalo je da su osobe koje su popile litru piva imale veći uspjeh u rješavanju društvenih igara i do 40% od osoba koje nisu konzumirale pivo. Pored toga, oni su i odgovarali brže, u prosjeku 3.5 sekunde, od osoba koje nisu pile pivo.

 

Sprečava upalu pluća

Prema najnovijoj studiji japanskog medicinskog Univerziteta Saporro, hmelj u pivu sadrži hemikaliju humulon koja pomaže u zaštiti organizma od virusa koji izaziva upalu pluća.

 

Štiti kožu

Španski istraživači su otkrili da flavonoidi koji se nalaze u crnom vinu mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja izazvanih sunčevim zračenjem.

 

Jača kosti

Čaša vina može da poveća proizvodnju estrogena i drugih hormona koji su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju. Pored toga, silicijum kojeg sadrži pivo pomaže u jačanju kostiju.

 

Pomaže da duže živite

Prema istraživanju Univerziteta Harvard, osobe koje konzumiraju vino imaju nižu stopu smrtnosti u odnosu na osobe koje piju pivo i obojena pića i osobe koje uopšte ne konzumiraju alkohol.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info