5 malih odluka koje vam mogu popraviti zdravlje u 2016. godini

0

Kako se približava nova godina, možete napraviti nekoliko malih, ali važnih promjena koje vam mogu pomoći da u 2016. godini budete srećniji, zdraviji i u boljoj formi. Evo i koje su to.

 

Recite “NE” gaziranim pićima

Odložite tu čašu gaziranog šećera i obećajte sebi da nećete kupovati takva pića sledeće godine. Ona ne samo da ne sadrže nikakve hranjive materije već njihove prazne kalorije veoma brzo dodaju neželjene kilograme. Limenka gaziranog pića sadrži 150 kalorija. Da biste izbjegli unos nepotrebnih kalorija i viška šećera, recite “NE” gaziranim sokovima. Umjesto njih pijte vodu, a ako vam se njen ukus ne sviđa, ubacite krišku limuna ili limete. Pogledajte još 6 razloga da prestanete piti gazirane sokove.

 

Kuhajte više (sa svježim namirnicama)

Ako zaista želite da vam zdravlje bude na prvom mjestu, obećajte sebi da ćete više vremena provoditi u kuhinji, a pri tom se ne misli na to da ćete konstantno podgrijavati stvari ili “kuhati” u mikrotalasnoj. Kako biste se bolje osjećali i izgledali bolje, postarajte se da na listi za kupovinu bude što više svježeg povrća. Što manje jedete prerađenu i brzu hranu, postojaće veće šanse da uživate u svježem voću i povrću.

 

Hodajte kad god možete

Ne, sledeće godine ne morate u teretanu. Kako biste tjelesnu težinu držali pod kontrolom, potrebno je da što više i što češće hodate. Pod tim ne mislimo na hodanje iz auta do kancelarije ili odlazak u prodavnicu (iako je i to bitno). Mislimo na brzo hodanje, u trajanju od 40 minuta, pa čak i duže kada imate vremena. Ovo može biti šetnja sa prijateljicama, odlazak u prirodu ili šetnja do posla i nazad, bar tri puta sedmično. Sve što vam je potrebno je par udobnih patika i spremni ste za godinu sagorijevanja kalorija.

 

Preskočite vagu

Znamo šta ste pomislili: ako nemate vagu, kako ćete pratiti koliko ste smršali? Na to vam kažemo da brojevi nisu važni. Ono što je važno je kako se vi osjećate. Ako je vaš jedini cilj što manja brojka kada stanete na vagu, nećete biti dugoročno fokusirani na zdravlje i vježbanje. Umjesto da bazirate svoje ciljeve prema tome koliko kilograma vaša vaga pokazuje kada na nju stanete, obećajte sebi da ćete svakodnevno napraviti zdravi izbor da uradite neku fizičku aktivnost.

 

Izađite napolje bar jednom dnevno

Još jedan način da se svakodnevno krećete jeste i da izađete na svjež vazduh. Čak ni hladnoća nije izgovor da ne izađete van. Svjež vazduh je odličan za raspoloženje i zdravlje, bez obzira na godišnje doba. Obucite se skladno vremenskim uslovima i izađite vani i uživajte.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info