12 trikova protiv prehlade za koje još niste čuli

0

Sezona prehlade i gripa je počela, a kako biste spriječili ova virusna oboljenja, postoje i mali i jednostavni trikovi koje možete svakodnevno praktikovati. Evo o čemu se radi.

Perite ruke – do laktova


Da, do laktova. Iako je redovno pranje ruku jedan od najboljih savjeta za izbjegavanje prehlade i gripa, pranje ruku sve do laktova može biti još efikasnije. Istraživanja pokazuju da se na podlaktici nalazi više bakterija nego ispod pazuha. Zapravo, top mjesta na tijelu na kojima se bakterije razvijaju su podlaktice, dlanovi, kažiprsti, koljena i stopala.

Brišite ruke papirnim ubrusima


Ono čime sušite ruke jednako je važno kao i njihovo pranje. Ponovno korištenje istog peškira može prenijeti još više bakterija. Tokom sezone prehlade i gripa najbolje je da ruke brišete papirnim ubrusima, jer na taj način sprečavate širenje klica.

Supa sa pilećim kostima


Već odavno je poznato da je pileća supa odličan lijek u borbi protiv prehlade i gripa, ali israživanja pokazuju da su pileće kosti podjednako važne. Naime, koštana srž sadrži određenu količinu masti koje se nalaze u našim organima te podstiču organizam na proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija i oboljenja.

Izađite napolje


Može se činiti nelogično da boravak na otvorenom tokom zime može da spriječi prehladu, ali može biti od ključne važnosti da ostanete zdravi u ovom periodu. Istraživanja pokazuju da hladnoća ne izaziva prehladu i grip. Razlog zbog kojeg smo podložniji ovim oboljenjima tokom zimskih mjeseci je u tome što u tom periodu više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Neki od zimskih sportova ili redovna šetnja mogu vam pomoći da smanjite izloženost virusima koji su se “nakupili” u zatvorenom prostoru, a i pomoći će vam da ostanete u dobroj formi dok udišete svježi vazduh.

Skratite duge nokte


Dugi nokti mogu izgledati lijepo, ali ujedno su i plodno tlo za razvoj bakterija. Činjenica je da veoma često dodirujemo lice, nos i oči, a da nismo ni razmislili šta smo prije toga radili. Prilikom dodirivanja pomenutih dijelova tijela, prenosimo i bakterije na njih koje se nalaze, pogađate, ispod noktiju. Pored pranja ruku, veoma je bitno da redovno skraćujete nokte. Ukoliko ne želite da se riješite svojih dugih noktiju, koristite redovno četkicu i turpijicu za nokte. Na taj način ćete se efikasno riješiti bakterija koje se nalaze ispod njih.

Konzumirajte đumbir


Đumbir ima više anti-virusnih svojstava koja pomažu u borbi protiv virusa koji izazivaju prehladu i grip. Istraživanja pokazuju da đumbir ima antibakterijska svojstva i može biti veoma efikasan u sprečavanju pojedinih infekcija. Kašičica mljevenog đumbira dnevno će biti sasvim dovoljna da se izborite sa prehladom.

Izbjegavajte crno vino


Iako čaša crnog vina može biti dobra po zdravlje, istraživanja pokazuju da veće količine mogu nepovoljno uticati na sposobnost bijelih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcije, do 24 sata nakon konzumiranja.

Utoplite noge


Istraživanja pokazuju da, ako utoplite stopala, možete smanjiti šanse za prehladu i do 67%. Britanski istraživači vjeruju da hladna stopala uzrokuju skupljanje krvnih sudova koji se nalaze u sinusima što otežava bijelim krvnim zrncima da “prodru” u sluznice sinusa (u kojima se krije veliki broj virusa).

Idite na masažu


Istraživanja pokazuju da masaža poboljšava sposobnost organizma da se bori protiv prehlade i gripa. Pored toga, ona će vam pomoći i da se riješite stresa, anksioznosti i depresije.

Ostanite pozitivni


Pozitivan stav vam može pomoći da ostanete zdravi ove zime. Istraživanja pokazuju da su osobe koje imaju negativan stav i način razmišljanja tri puta podložnije prehladi i gripu. Pored toga, pozitivan stav vam može pomoći da smanjite i druge zdravstvene probleme, a jedan od njih je i rizik od srčanog udara.

Dišite duboko


Nekoliko dubokih udisaja može smanjiti rizik od upale pluća i drugih plućnih oboljenja. Udahnite duboro tri puta, tako da vam stomak “iskoči” ka van, a zatim izbacite vazduh iz pluća tri puta. Ovu vježbu praktikujte redovno tokom dana, sa konačnim ciljem da ovako dišete većinu vremena, bez svjesnog napora.

Spavajte bar sedam sati


Imunološki sistem je najaktivniji tokom spavanja. Istraživanja pokazuju da, ako noću spavate manje od sedam sati, imate tri puta veće šanse da se prehladite. Ako se ipak prehladite ove sezone, spavajte što više možete. Dodatni odmor omogućava organizmu da se brže oporavi od prehlade.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info