8 neočekivanih simptoma stresa

0

Hronični stres povećava rizik od mnogobrojnih zdravstvenih problema, a neki od njih su i visok krvni pritisak, depresija i srčani udar. Međutim, određeni simptomi stresa često se mogu “pomiješati” sa drugim zdravstvenim simptomima. Evo o čemu se radi.

 

Čudni snovi ili snovi koji se ponavljaju

Nažalost, stres kojem smo izloženi tokom dana ima tendenciju da nas prati i dok spavamo. Takvi snovi se često ponavljaju i obično uključuju sledeće: kašnjenje na posao, “propadanje”, kuća u plamenu i utapanje.

 

Zategnutost mišića

Osjećate se kao da bi vam prijala masaža? Istraživanja pokazuju da stres izaziva zategnutost mišića i utiče na stvaranje grčeva u mišićima, izazivajući veoma oštar bol.

 

Trzaji oka

Da li ste ikada imali čudne trzaje oka (kada vam oko “poskakuje”)? Jedan od razloga može biti i stres. Iako baš i ne postoje čvrsti dokazi koji to potkrepljuju, istraživanja pokazuju da su osobe koje imaju ovaj problem najčešće izložene visokom nivou stresa.

 

Problemi sa zubima

Veliki broj ljudi “škripi” zubima dok spava. Drugi, jednostavno, stišću zube dok su budni i pod stresom, a da toga nisu ni svjesni. Oboje može dovesti do bola pa čak i pucanja zuba.

 

Promjene u menstrualnom ciklusu

Usljed stresa, ženama često može kasniti mjesečnica. Kod nekih žena može doći i do pojave sekundarne amenoreje, odnosno izostanka ciklusa u periodu od tri ili šest mjeseci. Pored toga, menstrualni bolovi, usljed stresa, mogu se znatno pogoršati.

 

Opadanje kose ili pojava sijedih dlaka

Vjerovatno ste čuli nekoga da kaže kako je “osijedio zbog stresa”, ali istraživanja pokazuju da stres utiče na opadanje kose. Međutim, ako imate genetske predispozicije ka preuranjenoj pojavi sijedih dlaka, stres samo može ubrzati cijeli proces. Usljed stresa, bijela krvna zrnca napadaju folikule dlake i zaustavljaju rast kose. Na taj način, folikule dospijevaju u “stanje mirovanja”, a kosa, prilikom pranja i češljanja, počinje da opada.

 

Stomačne tegobe

Stres može uzrokovati i stomačne tegobe, a najozbiljnija od njih je sindrom nervoznih crijeva. Iako veza izeđu stresa i pomenutog sindroma nije baš najjasnija, čini se da stres čini crijeva osjetljivijima uzrokujući njihovo učestalo grčenje.

 

Prehlada

Stres slabi naš imunološki sistem, čime postajemo podložniji čestim prehladama. Istraživanja pokazuju da osobe koje su pod stresom imaju dvostruko veće šanse da se prehlade u odnosu na osobe koje nisu pod stresom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info