10 malih koraka ka zdravijem životu

0

Nije potrebno puno odricanja i muke kako biste se osjećali bolje, srećnije, duže živjeli pa čak i izgubili par kilograma. Ne vjerujete? Pogledajte sledećih deset malih stvari koje provjereno djeluju.

 

Pomjerite zdjelu sa voćem

Postavite zdjelu sa voćem na sredinu stola. To ne samo da će uljepšati izgled stola već postoji i veća vjerovatnoća da ćete posegnuti za voćem kada se nalazi direktno ispred vas. Istraživanja pokazuju da ljudi, u prosjeku, jedu manje od dvije porcije voća i povrća dnevno.

 

Nazovite sestru

U čuvenoj Studiji dugovječnosti koju je proveo Univerzitet Harvard, jedna od najiznenađujućih korelacija otrkrila je da su osobe koje su imale dobar odnos sa braćom ili sestrama, a posebno sa sestrama, živjele duže i bile srećnije.

 

Kuhajte u livenom gvožđu

Prema istraživačima sa američkog Univerziteta Kolumbija, da biste povećali unos željeza u ogranizam, potrebno je da se riješite tava i drugog posuđa od teflona i čelika i da počnete kuhati u posuđu od livenog gvožđa. Željezo je od suštinskog značaja za sve ćelije u našem organizmu. Ono pomaže u transportu kiseonika od pluća do svih drugih dijelova tijela, uključujući i mišiće. Pošto je mišićima potrebno željezo za proizvodnju energije, ukoliko ga ne unosite u organizam u dovoljnim količinama, osjećaćete iscrpljenost, slabost i hladnoću. Žene bi trebale da unose 15 mg željeza dnevno.

 

Gledajte nešto smiješno

Popularni aksiom kaže da se bebe, u prosjeku, smiju pedeset puta dnevno i iako se ne spominje da isto toliko puta i plaču, važno je napomenuti da, kako starimo, tako gubimo dio našeg humora. Dobar smijeh oslobađa poplavu hormona endorfina, koji “pobija” djelovanje hormona stresa, kortizola. Zbog čega je YouTube izmišljen, ako ne da se dobro nasmijemo gledajući smiješne video klipove koji se na njemu nalaze? Pogledajte i 4 razloga zašto se uvijek trebate smijati.

 

Meditirajte

Vrijednost meditacije kao načina pomoću kojeg se možete osloboditi stresa i popraviti raspoloženje iynimno je velika. Opsežna istraživanja su dokazala da meditacija može da smanji rizik od depresije, pobijedi anksioznost i poboljša mentalno zdravlje. A za meditaciju vam nije potrebno mnogo vremena – 20 minuta dnevno sasvim je dovoljno. Ne znate kako se meditira? Pogledajte članak o meditaciji za početnike.

 

Promijenite jednostavne rutine

Držite četkicu za zube u lijevoj ruci večeras. Istraživanja pokazuju da obavljanje malih zadataka kao što su pisanje ili konzumiranje hrane rukom koja nije dominantna djeluje poput steroida na mišiće snage volje.

 

Uočite pet novih stvari

Toliko svakodnevno žurimo da često i ne primjećujemo stvari oko nas. Biti svjestan svog okruženja ne samo da pomaže da izbjegnemo saplitanje već nam pomaže i da budemo zahvalni za mala “čuda” koja nam se dešavaju u životu. Uočavanje novih stvari u okruženju izoštrava čula i uljepšava dan.

 

Uradite nešto za nekoga

Ništa vam ne može tako brzo pomoći da se osjećate odlično kao što je kada uradite nešto lijepo za nekoga. Bilo da se radi o simboličnom poklonu ili o gestu zahvale, istraživanja pokazuju da osobe koje to rade imaju manji rizik od srčanih oboljenja.

 

Ustanite

Vjerovatno sjedite dok ovo čitate, zar ne? Nedavna istraživanja pokazuju da osobe koje sjede manje od tri sata dnevno, u prosjeku žive duže i do dvije godine. Pokušajte da stojite dok telefonirate ili jednostavno postavite tajmer koji će vas podsjetiti da ustanete i hodate tokom dana.

 

Vježbajte

“U zdravom tijelu zdrav duh”. Kako biste poboljšali zdravlje i imali vitku liniju, potrebno je da vježbate bar četiri puta sedmično. Ne, ne morate ići u teretanu – izađite u “brzu” šetnju bar pola sata dnevno. Fizička aktivnost, osim što će vam pomoći da se riješite kalorija i suvišnih kilograma, pomoći će vam i da se riješite stresa i izbacite iz sebe negativnu energiju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info