4 najznačajnije zdravstvene koristi brusnice

1

Brusnice su kiselkasto voće koje sadrži visoku koncentraciju vitamina C. One su prirodan izvor zdravlja, jer se bore protiv raznih infekcija. Ljudi ih koriste od davnina upravo zbog ovih svojstava, a mi vam donosimo njihove četiri najznačajnije zdravstvene koristi.

Bore se protiv urinarnih infekcija i stomačnih čireva


Brusnice vam mogu pomoći da izbjegnete infekcije urinarnog trakta. One sadrže proantocijanidine koji djeuju kao prepreka za bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Na sličan način, oni sprečavaju rast i razvoj pomenutih bakterija u želucu čime se sprečava razvoj i nastanak čireva na želucu.

Poboljšavaju cirkulaciju i zdravlje srca


Brusnice su odličan izvor polifenola koji pomažu u održavanju zdravlja sistema krvotoka i srca. Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje brusnica ili soka od brusnica pomaže u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou čime se smanjuju šanse za kardiovaskularna oboljenja. Pored toga, one smanjuju i nivo lošeg holesterola što sprečava blokiranje krvnih sudova.

Pospješuju zdravlje zuba i desni


Tanini u brusnicama smanjuju količinu zubnog plaka koji se taloži na zubima. Pored toga, one pospješuju zdravlje desni i mogu spriječiti stvaranje karijesa.

Bore se protiv raka


Istraživanja pokazuju da su brusnice veoma efikasne u borbi protiv raka dojke. Ekstrakt brusnice pomaže u sprečavanju rasta ćelija raka i samim tim sprečava nastanak bolesti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info