Činjenice o umoru: 5 stvari koje vam oduzimaju energiju

0

Iako dovoljno spavate i dalje se osjećate umorno? Sljedeći razlozi mogu biti krivac za vaš ekstremni umor.

Dehidracija


Ispostavilo se da se čak i od umjerene dehidracije (koja rezultira gubitkom tjelesne težine u iznosu od 3%) možete osjećati mentalno sporo i da vam može opasti koncentracija. Kada vam sledeći put bude nedostajalo energije, to ne mora značiti da vam je potrebna hrana – popijte jednu do dvije čaše vode i vjerovatno ćete se ubrzo osjećati bolje.

Mobilni telefon


Provjeravanje mobilnog telefona prije spavanja povećava moždanu aktivnost čime se usporava mogućnost da brzo zaspite. Pored toga, bilo koji elektronski uređaj koji emituje vještačku plavu svjetlost može suzbiti lučenje hormona melatonina, koji nam pomaže da brže zaspimo.

Lijekovi


Mnogi lijekovi izazivaju nuspojave u vidu smanjene energije. Glavni među njima su pojedini antidepresivi i određeni beta-blokatori koji se koriste za sprečavanje migrene ili za snižavanje visokog pritiska. Ako ste počeli da koristite neki lijek i osjećate se letargično, obratite se svom doktoru za alternativu.

Pretjerano vježbanje


Dok vježbanje smanjuje nivo hormona stresa, pretjerano vježbanje, kao što je redovno trčanje više od 30 minuta ujednačenim tempom, zapravo može povećati lučenje pomenutog hormona. Intervalno vježbanje u kombinaciji sa vježbama snage pomaže da se nivo hormona stresa održi na adekvatnom nivou.

Nedostatak željeza


Ovaj mineral prenosi vazduh kroz organizam te uklanja otpadne materije iz ćelija. Ukoliko ne unosite preporučenu dnevnu dozu od 18 miligrama, vaše tijelo se bori da pravilno funkcioniše i možete se osjećati iscrpljeno. Pored toga, nedostatak ovog minerala može uzrokovati i pojavu anemije. Kako biste to spriječili, konzumirajte namirnice koje ga sadrže u izobilju: špinat, blitva, brokula i meso.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info