7 namirnica za dobro raspoloženje

0

Normalno je da se sa “dolaskom” hladnijeg vremena osjećamo umornije i usporenije nego obično. Srećom, određene namirnice nam mogu pomoći da se osjećamo bolje i da vratimo neophodnu energiju. Ukoliko želite da budete dobro raspoloženi ove zime i da, usput, izgubite i nekoliko suvišnih kilograma, preporučujemo vam da što češće konzumirate sledeće namirnice.

 

Narandže

Jedna narandža, u bilo koje doba dana, pomoći će vam da vratite energiju i poboljšate raspoloženje. Zašto? Pa, narandža sadrži  visok nivo vitamina C koji pomaže u prenosu kiseonika kroz organizam i mozak. Naravno, uvijek je možete konzumirati i u vidu soka.

 

Omega-3 masne kiseline

Zasićene masti idu pravo na vaše kukove, a “dobre” masti, poznate pod nazivom omega-3, idu do vašeg mozga te pomažu da popravite raspoloženje i imate bolje pamćenje. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama pomoći će vam da se osjećate bolje, a pored toga, spriječiće i razvoj demencije. U prirodnom obliku se nalaze u raznim vrstama ribe, kao što su: losos, haringa, skuša i sardine.

 

Pileća supa

Osim što će vam pomoći da ublažite simptome prehlade, od pileće supe ćete se i osjećati bolje i raspoloženije. Pravite je sa povrćem narandžaste i tamno zelene boje (mrkva, brokula ili raštika), jer će vam one pomoći da još više poboljšate rapoloženje, imunitet i pamćenje.

 

Blitva

Da li ponekad, usljed stresa, grickate nokte? E pa, ako je to slučaj, konzumirajte blitvu. Ovo lisnato povrće veoma je bogat izvor magnezijuma, minerala koji dokazano pomaže da ublažite stres i njegove posljedice. Pored toga, ona će vam pomoći i da ublažite simptome PMS-a i da bolje spavate.

 

Špinat

Špinat sadrži visok nivo antioksidanata koji štite osjetljive membrane moždanih ćelija od negativnog uticaja slobodnih radikala koji utiču na pad raspoloženja i “izvlačenje” energije iz organizma. Takođe, on je bogat i folnom kiselinom koja se povezuje sa sprečavanjem nastanka depresije i smanjenjem umora.

 

Meso

Meso, posebno nemasna govedina, pomoći će vam da unesete optimalnu količinu željeza u organizam, minerala koji transportuje kiseonik kroz krv čime se generiše mentalna energija. Istraživanja pokazuju da nedostatak željeza utiče na manjak koncentracije, depresiju i nemiran san.

 

Borovnice

Ovo “supervoće” vrvi antioksidantima koji pomažu da nam nervi optimalno funkcionišu. Konzumirajte ih bar tri puta nedeljno, i kada ste raspoloženi i kada niste. Istraživanja pokazuju da borovnice ublažuju simptome stresa i depresije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info