5 prirodnih lijekova protiv prehlade i gripa

0

Sa hladnijim vremenom, neminovan je i početak sezone prehlada i gripa. Glavobolja, grlobolja, kašalj, curenje iz nosa, samo su neki od simptoma ovih oboljenja, a kako biste ih spriječili ili ublažili, potrebno je da koristite lijekove. Međutim, postoje i prirodni lijekovi koji olakšavaju pomenute simptome. Evo i koji su to.

 

Vitamin D

Sa prvim simptomima prehlade i gripa, povećajte unos vitamina D. Najbolji izvori ovog vitamina su jaja i mliječni proizvodi: mlijeko, sir, pavlaka i jogurt.

 

Cink

Istraživanja pokazuju da je cink moćan prirodni lijek protiv prehlade i gripa. Bogati izvori cinka su govedina, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i kupus.

 

Vitamin C

Iako se već odavno smatra najboljim lijekom protiv prehlade, istraživanja pokazuju da vitamin C ne sprečava njeno nastajanje. S druge strane, redovno uzimanje ovog vitamina skraćuje trajanje prehlade. Najbolji izvori ovog vitamina su citrusi, brokula, paradajz i krompir.

 

Pileća supa

E pa drage dame, mama je bila u pravu! Istraživanja pokazuju da ključni sastojci pileće supe smanjuju upalu koja prehladu i grip čini tako groznom te ubrzava čišćenje sluzi. Pored toga, ona je i odlično prirodno sredstvo za smirenje nadražene sluzokože grla.

 

Odmaranje

Jedna od najboljih stvari koju možete uraditi kada imate prehladu jeste da odmarate. Iako je možda nemoguća misija da izostanete s posla, dan ili dva odmora će vam pomoći da “podignete” imunitet organizma i da smanjite trajanje prehlade.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info