Mentalno zdravlje: 6 simptoma koje ne treba da ignorišete

0

Postoje određeni simptomi mentalnog zdravlja koje ne bi trebalo da ignorišete, jer ako čekate predugo, možda ćete imati još veći problem. Evo o čemu se radi.

Previše spavanja


San je bitan za regulisanje naših emocija. Međutim, ako previše spavate, imaćete osjećaj da vam ponestaje vremena tokom dana te možete propustiti da uradite važne zadatke, jer ste konstantno pospani. Previše spavanja često može biti simptom depresije te može biti povezano i sa drugim zdravstvenim problemima. Ako spavate više od osam sati dnevno te i dalje osjećate umor, posjetite doktora.

Nedovoljno spavanje


Ako imate problem da zaspite i budite se umorniji nego što ste legli, to može biti simptom anksioznosti i depresije. Nedovoljno spavanje može biti povezano i sa apnejom i hormonskom neravnotežom. U svakom slučaju, obratite se doktoru što prije.

Lupanje srca


Ukoliko mislite da imate srčani udar, odmah se obratite doktoru. Možda to zaista i jeste slučaj. Iako se možda radi o napadu panike, što je još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da posjetite doktora, nemojte rizikovati.

Bol u stomaku


Bol u stomaku može biti simptom stresa ili anksioznosti. Nemojte ignorisati dugotrajni bol u stomaku – istraživanja pokazuju da osobe koje pate od hronične anksioznosti imaju i stomačne tegobe. Kada se simptomi anksioznosti uspješno izliječe, najčešće dolazi do prestanka bola u stomaku.

Glavobolje


Česti stres i napetost mogu izazvati glavobolju. Ako patite od glavobolje, a istovremeno se nosite sa stresom ili anksioznosti, potražite pomoć profesionalca.

Brze promjene raspoloženja


Ako se osjećate kao da ste na emotivnom ringišpilu, bilo bi pametno da potražite pomoć. Ako niste spavali par dana zaredom, a onda ne možete ustati iz kreveta, radi se o ozbiljnom mentalnom problemu o kojem se treba pobrinuti što prije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info