8 ljekovitih biljaka koje trebate koristiti u kuhanju

0

Često se desi da zaboravimo u ishranu uvrstiti ljekovito bilje koje našim omiljenim receptima može dati fantastičan ukus. Pored toga, određene vrste ljekovitog bilja pomažu nam da se osjećamo dobro iznutra, od smirivanja napetosti do rješavanja pojedinih stomačnih tegoba. Donosimo vam najzdravije ljekovito bilje koje možete koristiti u svakodnevnoj ishrani.

 

Bosiljak

Kuhari širom svijeta obožavaju bosiljak, a nutricionisti dijele njihovo mišljenje. Bosiljak je bogat flavonoidima koji sprečavaju oštećenje ćelija. Dva glavna flavonoida koje bosiljak sadrži su orientin i vicenin. Pored njih, ova mirisna biljka sadrži i vitamine A, C i K, željezo, kalcijum, mangan, magnezijum i kalijum.

 

Đumbir

Istorijski gledano, đumbir je poznat po tome što je veoma efikasan u otklanjanju stomačnih tegoba i mučnine. Njegove antivirusne komponente čine ga odličnim sastojkom za prevenciju i liječenje prehlade.

 

Bijeli luk

Istraživanja pokazuju da su antioksidanti koje sadrži bijeli luk odlični za sprečavanje štete nastale usljed djelovanja slobodnih radikala te da su izvrsni u sprečavanju srčanih oboljenja. Poznato je da bijeli luk veoma efikasno snižava visok krvni pritisak.

 

Peršun

Peršun je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima. Ove komponente su dobre za kontrolu nivoa holesterola u krvi i sprečavanje opstipacije (zatvora). Pored toga, ovaj omiljeni začin svake supe bogat je i antioksidantima, a posebno apinom, apigeninom, krisoeriolom i luteolinom. Zapravo, peršun je poznat po tome što sadrži najviši nivo antioksidanata u odnosu na drugo začinsko i ljekovito bilje.

 

Korijander

Korijander je poznat po svojoj sposobnosti da stimuliše izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, on je i fantastičan začin koji svakom jelu daje poseban “šmek”.

 

Kurkuma

Istraživanje koje je objavio BBC pokazuje da kurkuma uništava ćelije raka. Istraživanje pokazuje da ovaj začin uništava ćelije raka jednjaka i to u roku od 24 sata. To uopšte nije mala stvar, a mi vas pitamo: koristite li ikada ovaj začin?

 

Nana

Jak miris nane veoma je efikasan u olakšavanju respiratornih poremećaja nastalih usljed astme i prehlada. Pored toga, nana pomaže i varenje tako da je idealno da je konzumirate prije obroka. U ovom slučaju, čaj od nane je najbolja opcija.

 

Lavanda

Lavanda može smiriti živce i pomoći kod nesanice. Efikasna je i protiv modrica, ujeda insekata te je odlično sredstvo za dezinfekciju. Njen miris opušta tijelo i um te se preporučuje da konzumirate čaj od ove mirisne biljke, ako ste uznemireni ili imate problema sa nesanicom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info