7 opasnih zdravstvenih simptoma koje ne smijete ignorisati

0

Glavobolja, bol u stomaku ili nešto sasvim treće? Možda se radi o “običnim” bolovima, ali postoji i velika vjerovatnoća da su to samo simptomi nečeg ozbiljnog. U nastavku saznajte koji su to zdravstveni simptomi koje nipošto ne smijete ignorisati.

 

Jaka glavobolja

Ako imate jaku glavobolju, kakvu nikada ranije niste imali, obavezno otiđite doktoru. To je simptom moždanog krvarenja te može biti početni znak pojave aneurizme. Ako glavobolju prati ukočenost i ne možete pomijerati vrat, mogući krivac za takvo stanje može biti meningitis, a da biste spriječili trajna oštećenja morate koristiti antibiotike.

 

Intenzivan bol u stomaku

Ukoliko niste imali operaciju slijepog crijeva, intenzivan bol u stomaku može biti znak da je došlo do njegovog naprsnuća. Odmah otiđite kod doktora, jer se simptomi pojavljuju 48 do 72 sata nakon naprsnuća slijepog crijeva. Infekcija koja može nastati usljed naprsnuća slijepog crijeva veoma je opasna i može biti opasna po život.

 

Osjećaj probadanja u nogama i stopalima

Povišen nivo šećera u krvi može da ošteti vaš nervni i cirkulacioni sistem, što dovodi do pojave dijabetesa i, na kraju, komplikacija opasnih po život, ako se blagovremeno ne liječi. Jedan od simptoma je osjećaj probadanja ili trnci u nogama i stopalima.

 

Nerazgovjetan govor, paraliza, konfuzija i ukočenost

Sve navedeno su znaci potencijalnog moždanog udara. Ako imate neki od pomenutih simptoma, istog trenutka otiđite doktoru. Ukoliko na vrijeme uočite ove simptome, možete spriječiti trajno oštećenje mozga.

 

Bol i otok listova

Duboka venska tromboza potencijalno je smtronosan problem koji pogađa milione ljudi godišnje. Ako ste pušač, ako ste nedavno imali operaciju, ako ste gojazni ili ako ste neprestano sjedili više od tri sata, možda ste pod rizikom od ovog oboljenja. Ako su se simptomi pojavili iznenada i ako su trajali par sati, obratite se doktoru što je prije moguće. Ako imate kratak dah, bol u grudima ili otežano disanje, postoji vjerovatnoća da je ugrušak dospio u pluća.

 

Bol u grudima

Bol u grudima je najčešći i najopasniji simptom sa kojim se doktori susreću. 50% smrtnih slučajeva od srčanih napada dese se u prva četiri sata od pojave simptoma pa, ako kojim slučajem imate ovaj simptom, pod hitno otiđite doktoru.

 

Nedostatak daha

Većina nas ostane bez daha kada se penjemo uz stepenice, ali ako se borite za vazduh dok sjedite ili ležite to može biti znak srčane insuficijencije. Ostali uzroci nedostatka daha su astma, anksioznost ili krvni ugrušak u plućima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info