11 namirnica koje trebate jesti bar jednom sedmično

0

Već toliko puta smo čuli izreku: “Ono si što jedeš”, i toliko puta smo se uvjerili da je ona i te kako istinita. Užurban način života, stres i ostali faktori životne sredine često diktiraju tempo u kojem nema ni mjesta ni vremena za određene namirnice.

Ipak, s druge strane, da bismo bili zdravi i da bi naš organizam optimalno funkcionisao, pojedine namirnice je potrebno konzumirati bar jednom sedmično. Evo i koje su to.


Sjemenke lana sadrže omega-3 masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Pored toga, one su bogate i vlaknima koja su i više nego dobra za svakodnevnu ishranu.


Iako ih možda jedete samo u bioskopu, nemojte zaboraviti da sjemenke bundeve sadrže vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Jedite ih bar jednom sedmično.


Samo jedna šolja jogurta dnevno pomoći će vam da unesete preporučenu dozu kalcijuma u organizam. Pored kalcijuma, jogurt sadrži i druge minerale: fosfor, kalijum, cink, riboflavin te proteine i vitamin B12.


Jaja su izvor visoko-kvalitetnih proteina koji vam mogu pomoći da se duže osjećate sitima. Žumance sadrži lutein i zeaksantin – dva antioksidanta koji vam mogu pomoći da zdravlje očiju držite na optimalnom nivou.


Sve vrste bobičastog voća bogat su izvor vlakana koja su veoma važna za probavni sistem. Pored toga, bobičasto voće je i fantastičan izvor antioksidanata.


Pasulj je odličan izvor željeza, minerala koji transportuje kiseonik iz pluća do ćelija u vašem organizmu.


Orašasti plodovi sadrže visok nivo nezasićenih masti koje su važne za nesmetano funkcionisanje organizma.


Jedna velika narandža sadrži dnevnu preporučenu količinu vitamina C. A ne morate je jesti – možete je i piti.


Kraljica povrća, brokula, sadrži vitamine C, A i K, folate i vlakna. O ostalim zdravstvenim koristima brokule saznajte ovdje.


Mnoge vrste čaja bogate su antioksidantima koji se zovu flavonoidi. Oni mogu pomoći da se smanji rizik od različitih oboljenja te pomažu u održavanju zdravlja zuba i desni i jačaju kosti. Pogledajte još 5 iznenađujućih razloga zbog kojih trebate piti čaj.


Špinat sadrži važne hranjive materije, kao što su vitamini A, C, E i K kao i vlakna, željezo, kalijum, kalcijum i magnezijum.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info