6 razloga da prestanete piti gazirane sokove

0

Ako ste ljubitelj gaziranih sokova te ni ne sanjate da ih se odreknete, potrebno je da znate koje sve efekte ova pića imaju na vaš organizam. Iako im je okus primamljiv, generalno, njihovo konzumiranje na duge staze nimalo nije dobro. Evo i zašto.

 

Gazirani sokovi debljaju

Gazirani sokovi sadrže orgomne količine šećera koji je štetan po vaše zdravlje. Vaše tijelo koristi samo onoliko šećera koliko mu je potrebno da vam da energiju – ostatak se pretvara u masti i počinje da se taloži oko vašeg struka. Gazirani sokovi doprinose neželjenom debljanju.

 

Gazirani sokovi sadrže mnogo kalorija

Gazirani sokovi sadrže velike količine praznih kalorija koje su štetne po vaše zdravlje, jer nemaju nikakvu hranjivu vrijednost. Kada pijete gazirani sok nakon njega ne osjećate glad. Dakle, on dodaje kalorije u vaš organizam bez pružanja bilo kakve hranjive vrijednosti.

 

Gazirani sokovi ubrzavaju stvaranje karijesa

Višak šećera u gaziranim sokovima odgovoran je i za ubrzavanje stvaranja karijesa. Karijes nastaje usljed taloženja plaka na zubima. Kada pijete gazirani sok, plak se “hrani” šećerom koji se nalazi u soku čime se ubrzava stvaranje karijesa.

 

Gazirani sokovi sadrže natrijum

Gazirani sokovi sadrže natrijum koji je veoma štetan za više vitalnih organa, kao što su srce, bubrezi, jetra i drugi. Natrijum je odgovoran i za povećanje rizika od moždanog udara te izaziva povišeni krvni pritisak.

 

Gazirani sokovi negativno utiču na probavni sistem

Gazirani sokovi drastično utiču na nesmetano funkcionisanje probavnog sistema. Oni su, po prirodi, korozivni, jer sadrže fosfornu kiselinu koja, na kraju, dospijeva u vaš želudac i ometa funkcionisanje probavnog sistema. Kiselina izaziva lošu probavu i sprečava pravilno varenje hrane.

 

Gazirani sokovi izazivaju dehidraciju

Gazirani sokovi sadrže kofein koji ima diuretičko dejstvo na vaš organizam zbog čega mokrite češće nego što biste trebali. Zbog toga dolazi do većeg gubitka tjelesnih tečnosti i pojave dehidracije.

 

Odricanje od gaziranih sokova može biti veoma izazovan proces, ali ono što možete da uradite, bar za početak, jeste da smanjite njihov unos u organizam. Pijte gazirane sokove, ali samo s vremena na vrijeme. Pokušajte da pijete vodu svaki put kada ste žedni. To će vam pomoći da se držite podalje od gaziranih sokova, a samim tim, i da poboljšate cjelokupno zdravlje vašeg organizma.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info