7 glavnih uzročnika bora

0

Često pribjegavamo raznim stvarima kako bismo pokušali da ublažimo i da se, eventualno, riješimo bora na licu. Da biste u ovome bili uspješni, potrebno je da poznajete osnovne uzročnike bora. Evo i koji su to.

 

  • Izloženost suncu: Sunčevi zraci štetno utiču na kožu i jedan su od glavnih uzroka stvaranja bora. Prevelika izloženost suncu dovodi do stvaranja linija oko očiju i usana. Preporučljivo je da uvijek koristite zaštitnu kremu ili losion pa čak i kada nije sunčan dan.
  • Dehidracija: Da li ste znali da dehidracija izaziva stvaranje bora? Ukoliko ne pijete dovoljno vode, koža ima tendenciju da postane suha te nije u stanju da generiše nove ćelije, što uzrokuje stvaranje bora i linija na koži.
  • Pušenje: Ova navika uzrokuje smanjenje dotoka krvi u organizmu. Zauzvrat, dolazi do stvaranja bora i linija oko očiju i usana. Da biste spriječili ovaj problem, potrebno je da prestanete ili da bar smanjite pušenje.
  • Neadekvatna ishrana: Za sprečavanje stvaranja bora, bitno je da u ishranu uvrstite namirnice koje sadrže minerale i vitamine. Najbolji način da to postignete je da dnevno konzumirate tri porcije povrća i dvije porcije voća.

  • Starenje: Glavni uzrok stvaranja bora na licu je starenje. Kako starimo tako dolazi do gubitka hidratacije i elastičnosti u koži lica. Koža obično gubi svoj prirodni sjaj, a sve navedeno uzrokuje stvaranje bora. Srećom, postoji veliki broj anti-age krema koje mogu pomoći kod ovog problema.
  • Pokreti lica: Previše pokreta lica ili izraza mogu uzrokovati stvaranje bora. Joga lica (aktivne vježbe lica kojima se podižu i jačaju mišići lica) veoma je efikasna u rješavanju ovog problema.
  • Prekomjerni unos kofeina: Bore na licu mogu nastati i usljed niza drugih faktora. Prekomjeran unos kofeina (kafa, čaj, gazirana pića) može, takođe, izazvati pojavu bora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info