5 stvari koje niste znali o zdravlju vaših zuba

0

Vaš osmijeh čini dio prvog utiska koji ostavljate na ljude oko sebe, ali da li zaista posvećujete dovoljno pažnje vašim zubima i desnima? Pranje i čišćenje zuba zubnim koncem veoma su bitni, ali nisu najefikasniji. Prije nego što se nasmijete ljudima oko vas, otkrijte pet stvari koje niste znali o zdravlju vaših zuba.
 
 

Kisela hrana škodi vašim zubima

Potrebno je da znate da nisu samo slatkiši štetni po vaše zube. Kisele namirnice mogu, takođe, da ugroze zdravlje vaših zuba. Isto tako, nemojte misliti da su bezalkoholna pića bez šećera (razni sokovi) bezopasna. Naime, ova pića, isto kao i ona koja sadrže šećer, mogu izazvati oštećenja zubne cakline. Pokušajte ograničiti unos kiselih namirnica i drugih konditorskih proizvoda tokom obroka, kako biste smanjili njihove negativne efekte.

 

Pirsing na usnama i jeziku može oštetiti zubnu caklinu

Možda vam se pirsing i sviđa, ali imajte na umu da on oštećuje zubnu caklinu. Najopasniji je pirsing na jeziku – on može dovesti do pucanja zuba i, na kraju, gubitka istog.

 

Previše fluora?

Iako je fluor veoma bitan za zdravlje vaših zuba, ako ga previše koristite, on može izazvati poroznost zuba. Većina pasti za zube sadrže fluor, a ako koristite takvu pastu, ne perite zube više od dva puta dnevno. Takođe, potrebno je i da dobro isperete usta nakon pranja zuba takvom pastom.

 

Čišćenje jezika može poboljšati zdravlje zuba

Uz redovno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem, trljanje jezika o zube sprečava nagomilavanje ostataka hrane i šećera na njima. Da bi ovo imalo efekta, potrebno je da redovno, prilikom pranja zuba, čistite i jezik. Pojedine četkice za zube sa jedne strane imaju dio koji je predviđen za čišćenje jezika pa se preporučuje da ih koristite.

 

Loše oralno zdravlje povezano je sa drugim zdravstvenim komplikacijama

Istraživanja pokazuju da karijes i drugi zdravstveni problemi zuba i desni mogu dovesti do nepovoljnih ishoda trudnoće, respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja te dijabetesa. Redovne posjete stomatologu, pranje i čišćenje zubnim koncem dva puta dnevno mogu sačuvati vaše oralno i cjelokupno zdravlje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info