Zastrašujući izvori bakterija u vašoj kuhinji

0

Iako nije toliko iznenađujuće da se u kuhinji krije veliki broj bakterija, ono što može iznenaditi jesu mjesta sa kojih one “vrebaju”. Dakle, koja stvar u vašoj kuhinji krije najviše bakterija? Prije svega, morate imati čiste ruke. Prije pripremanja hrane, neophodno je pranje ruku toplom vodom i sapunom. Takođe, perite ruke i između spremanja različitih namirnica. Primjera radi, nakon što ubacite piletinu u rernu, a prije nego počnete da sjeckate povrće, obavezno operite ruke. Sada, kada su vam ruke čiste, počnite sa čišćenjem ostalih mjesta u kuhinji na kojima se kriju bakterije.

 

Sudoper

Istraživanja pokazuju da se u sudoperu nalazi više bakterija nego u toalet školjki i kanti za smeće zajedno. Za bezbjedno i efikasno čišćenje sudopera, pomiješajte deterdžent za pranje suđa i sodu bikarbonu. Pored toga, nikada ne ubacujte u sudoper namirnice koje jedete sirove (voće i povrće).

 

Daske za rezanje

Daske za sječenje “skupljaju” bakterije u svojim žlijebovima i tragovima oštećenja. Ako ne očistite temeljno dasku za sječenje nakon svake upotrebe, možete se čak i razboljeti. Drvene daske za sječenje perite toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa. Ukoliko daska ima duboke tragove oštećenja, obavezno je izbacite iz upotrebe. Plastične daske za sječenje perite u mašini za pranje suđa nakon svake upotrebe. Takođe, potrebno je i da uvijek koristite jednu dasku za meso, a drugu za povrće.

 

Spužvice za pranje suđa i krpe

Bakterije se razvijaju na vlažnim mjestima pa su spužvice za pranje suđa i krpe savršena mjesta za njihov rast i razvoj. Dobra vijest je da ih je lako dezinfikovati. Uvijek ih dobro iscijedite između upotrebe. Naravno, nema potrebe da objašnjavamo kako treba prati kuhinjske krpe. Spužvice možete prati i u mašini za pranje suđa.

 

Radne površine

Prije i poslije spremanja hrane, obavezno čistite radne površine. Topla voda i soda bikarbona će biti sasvim dovoljne. Stručnjaci ne preporučuju čišćenje radnih površina hemikalijama, jer na taj način one mogu doći u dodir sa hranom.

 

Frižider

Frižider je potrebno čistiti bar jednom sedmično. Police i ladice mogu biti pravo utočište za bakterije. Ukoliko se nešto prospe u frižideru, odmah dobro izribajte taj dio.

 

Ručke

Sve ručke koje imate u kuhinji (viseći elementi, frižider, mikrotalasna pećnica itd.) obavezno čistite bar pet puta sedmično. Dodirujemo ih svakodnevno, posebno prilikom spremanja hranje, ali se rijetki sjete da ih treba i često čistiti. Topla voda i deterdžent za pranje suđa će biti sasvim dovoljni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info