9 namirnica koje vas čine lijepima

2

Možda i koristite skupocjene kreme i druge proizvode za uljepšavanje kako biste imali prekrasnu kožu i kosu. Ipak, mi smo se odlučili za malo drugačiji pristup. Donosimo vam devet kozmetičkih proizvoda koje možete pronaći u svojoj kuhinji.

 

Mlijeko

Mlijeko može djelovati kao hidratantna krema i piling. Ono kožu čini mekanom i glatkom te je oslobađa suhoće. Nestalo vam je sredstva za skidanje šminke? Mlijeko je savršena zamjena, jer odlično uklanja šminku i nečistoće koje se skupljaju u porama kože. Natopite vatu mlijekom i očistite lice. Nakon toga lice isperite mlakom vodom.

 

Jogurt

Mliječna kiselina koju jogurt sadrži funkcioniše kao prirodna hidratantna krema čineći kožu mekanom i lijepom. Nanesite ga na lice kao masku i ostavite pet do deset minuta. Nakon toga temeljno isperite lice mlakom vodom.

 

Paradajz

Bubuljicama su potrebni dani pa čak i sedmice prije nego nestanu. Kozmetički proizvodi protiv bubuljica, osim što su poskupi, nisu preporučljivi za svakodnevno korištenje zbog visokog sadržaja raznih hemikalija. Umjesto njih, koristite paradajz. Jednostavno nanesite nerazrijeđen koncentrat paradajza na vrat i lice. Ovo je posebno pogodno za dame čija je koža osjetljiva na kreme.

 

Med

Pored toga što pomaže u liječenju raznih oboljenja, med čini čuda i na vašoj koži. Bilo da se radi o izbijanju bubuljice ili osipu, med je najbolji lijek. Jednostavno nanesite med na kožu i ostavite petnaest do dvadeset minuta. Vaša koža će vremenom sijati.

 

Banane

Zboga visokog sadržaja kalijuma, banane djeluju kao prirodno sredstvo za čišćenje kože. One vašu kožu, tokom vremena, čine mekanom i glatkom. Takođe, diskoloracija kože može se veoma lako popraviti uz pomoć pirea od banane. Izgnječenu bananu jednostavno nanesite na kožu lica i vrata i ostavite deset minuta. Da biste imali lijepa i njegovana stopala, u te svrhe možete koristiti banane.

 

Jagode

Kako biste spriječili stvaranje bora, zamijenite skupe kreme jagodama, jer jagode sadrže više antioksidanata od bilo koje kreme. Pored toga, salicilna kiselina koju one sadrže u izobilju, može vam pomoći da se oslobodite akni i izbijelite zube. Jednostavno namočite četkicu za zube u pulpu (pire) od jagoda i ostavite je da stoji 5-6 minuta prije nego počnete sa četkanjem. Za čišćenje akni, mažite lice svaki dan čistim, izgnječenim jagodama.

 

Avokado

Vjerovatno ste imali priliku vidjeti da je avokado veoma čest “gost” u raznim preparatima za njegu kože. Zbog visokog sadržaja ulja, maska od avokada je odličan lijek za suhu kožu. Pored toga, on je i odličan regenerator. Jednostavno ga nanesite na kosu prije ispiranja. Naravno, u oba slučaja je potrebno da avokado dobro izgnječite i da od njega napravite pastu.

 

Citrusi

Citrusi, poput limuna i narandže, odlični su kozmetički proizvodi. Kora limuna se može koristiti kao piling za masnu kožu. Limun je, takođe, odličan za slabe i bezbojne nokte. Jednostavno “izribajte” nokte dva puta sedmično limunovom korom. Osim kože i noktiju, pomenuti citrusi vašoj kosi mogu dati sjaj. Iscijedite narandžu i limun i pomiješajte ih s vodom. Dobijenu smjesu ubacite u bocu sa raspršivačem i koristite kao lak za kosu.

 

Jaja

Bjelanjak je vjerovatno najbolji dio jajeta. On pomaže da se zategnu otvorene pore. Žumance djeluje kao odličan regenerator za vašu kosu. Ono hrani vlasište i može vam pomoći da se riješite peruti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info