5 čestih zabluda o ženskom zdravlju

0

Zablude o zdravlju žena postoje već decenijama, ali informatičko doba u kojem živimo pomaže nam da saznamo prave činjenice. Dakle, prije nego nastavite da živite sa mišljenjem da apsolutno ne smijete jesti poslije šest sati uveče, bacite pogled na sledeće zablude o ženskom zdravlju.

 

Zabluda: Ne bih trebala jesti nakon šest uveče

Doba dana u koje jedete ne utiče na sposobnost vašeg organizma da koristi kalorije. Jednom kada ih unesete, počećete da ih sagorijevate sledeći put kada budete bili aktivni. Međutim, izbor zdravijih grickalica i kontrola veličine porcija može da pomogne u suzbijanju prejedanja u kasne sate, kada je želja za slatkišima i drugom visokokaloričnom hranom najveća.

 

Zabluda: Ne trebam ići na mamografiju ukoliko ne napipam kvržicu

Sa mamografijom, rak dojke može se otkriti i liječiti, u prosjeku, jednu do četiri godine prije nego što možete napipati kvržicu. Nikada nije previše rano da odete na mamografiju i uradite neophodne testove.

 

Zabluda: Rak se ne može spriječiti

Istraživanja pokazuju da više od 50% slučajeva smrtnosti od raka u svijetu nastaje usljed nezdravih društvenih izbora i ekoloških uslova. Nezdrava ishrana, gojaznost, nesiguran seks, pušenje i neaktivnost mogu dovesti do pojave i razvoja raka.

 

Zabluda: Nema potrebe da idem na ispitivanje raka grlića materice, osim ako ne osjećam simptome

Rak grlića materice ne prouzrokuje simptome uvijek te je zbog toga veoma pametno da uradite papa test, bar jednom u tri godine. Rano otkrivanje može detektovati abnormalne ćelije koje mogu postati kancerogene, ostavljajući dovoljno vremena za liječenje prije nego što se rak grlića materice razvije.

 

Zabluda: Nisam u opasnosti od raka kože, jer nemam svijetlu put

Iako žene sa svjetlijom kosom, kožom i očima imaju veći rizik od razvoja raka kože, stopa izlaganja UV zracima najveći je faktor razvoja ovog tipa raka. Istorija raka kože u porodici, opekotine od sunca u mladosti, neke vrste madeža i pjege mogu značiti da ste pod većim rizikom od razvoja raka kože. Da biste to spriječili, potrebno je da se adekvatno zaštitite od štetnih sunčevih zraka. Nikada ne izlazite van, a da niste nanijeli kremu ili losion za sunčanje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info