10 zapovijesti besprijekorne kože

0

Želite da se riješite akni, bubuljica i drugih nepravilnosti kože? (Glupo pitanje, zar ne?) Ovo su pravila kojih se uvijek morate pridržavati.

Održavajte kožu čistom


Vaša šminka možda i može prikriti nedostatke na koži, ali ona istovremeno i “zarobljava” slobodne radikale na vašoj koži. Obavezno perite lice dva puta dnevno, po mogućnošću proizvodima za čišćenje lica koji sadrže do 2% salicilne kiseline.

Ne cijedite bubuljice


Znamo da je to teško, ali pokušajte da se oduprete iskušenju. Cijeđenje bubljica samo će dovesti do upala, nastajanja ožiljaka i stvaranja akni.

Ali ako ipak ne možete odoljeti iskušenju…


OK, šta je urađeno, urađeno je i nema povratka. Obavezno dezinfikujte područje na kojem je bubuljica i to po mogućnošću proizvodima koji sadrže 2.5 % benzoil peroksida. Nakon toga nanesite proizvod koji sadrži salicilnu kiselinu, jer će vam pomoći da se otvore pore.

Držite se osnovnih stvari


Postoje određeni sastojci koji su se dokazali u kliničkim ispitivanjima (benzoil peroksid, glikolna i salicilna kiselina za akne) pa njih i koristite. I dajte im šansu: potrebno im je i do šest sedmica da počnu djelovati. Ako nakon šest sedmica nema nikakog poboljšanja, dotični proizvod vam ne može pomoći. Onda je vrijeme da posjetite dermatologa.

Isprobajte retinoide


Retinoidi nisu samo dobri u borbi protiv bora. Oni, takođe, izbjeljuju mrlje na koži, izgrađuju kolagen i sprečavaju pojavu akni, ali samo ako ih pravilno koristite. Noću, umjesto noćne kreme protiv akni, nanesite na vrh prstiju proizvod koji sadrži retinoide (količina ne bi trebala biti veća od veličine graška) te ga nakon toga razmažite po cijelom licu.

Tretirajte na vrijeme


Nanošenje adekvatnih proizvoda na bubuljicu može smanjiti njen životni vijek za dan do dva. Međutim, pravi cilj je da imate besprijekoran ten, a ključ je u ranoj intervenciji. Potrebno je da spriječite stvaranje bubuljica, a to znači tretiranje kože koja je sklona bubuljicama, čak i kada ih nema.

Nemojte pretjerati


Pretjerano korištenje proizvoda protiv akni i bubuljica može dovesti do isušivanja kože, a u nekim slučajevima i do hemijskih opekotina. Uvijek nanosite onu količinu koja se preporučuje na ambalaži proizvoda.

Smirite se


Znamo – lakše reći nego uraditi. Ali, hormoni stresa povećavaju proizvodnju masti što može rezultovati začepljenjem pora i stvaranjem mitisera. Dakle, pokušajte da se opustite. Sve što smanjuje nivo stresa pomoći će vam da imate što manje akni, što rjeđe.

Zaštitite kožu


Proizvodi za tretiranje akni mogu vašu kožu učiniti osjetljivijom na oštećenja izazvana sunčevom svjetlošću pa obavezno koristite kremu ili losion i to sa (najmanje) zaštitnim faktorom 30.

Izblijedite ožiljke


Samo ako se bubuljica više ne vidi, to ne znači da je i nestala. Koristite tretman za ožiljke sa salicilnom kiselinom i ekstraktom korijena sladića na tamnim mjestima kako bi ih, tokom vremena, izblijedili.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info