Prirodni tretmani protiv opadanja kose

0

Gubitak kose može biti pravi horor film! Kako starimo tako naša, nekada, sjajna i zdrava kosa može postati krhka i početi lako da se lomi ili, još gore, može imati i genetske predispozicije te početi da otpada. Kako biste spriječili ovu vječnu borbu, donosimo par prirodnih tretmana.

Ishrana


Ono ste što jedete, a to važi i za kosu. Ishrana koja se, uglavnom, sastoji od integralnih žitarica i pojedinih vrsta povrća (krastavac, krompir, paprika) može doprinijeti jačanju kose. Prirodni omotač pomenutih vrsta povrća sadrži silicijum koji je dobar za zdravlje kose. Pored toga, i nemasno meso, zbog visokog sadržaja željeza i proteina, takođe može doprinijeti jačanju i smanjenju opadanja kose.

Zeleni čaj


Istraživanja pokazuju da prirodne hemikalije (katehini) koje se nalaze u zelenom čaju blokiraju djelovanje određenih enzima i lanca hormonske aktivnosti koji utiču na opadanje kose.

Čaj od koprive


Ima slično dejstvo kao i zeleni čaj, s tim što čaj od koprive vašu kosu održava gustom, zdravom i sjajnom.

Mljevena paprika


Ona blago iritira kožu i tako poboljšava cirkulaciju i dotok hranjivih materija u vlasište te potiče oslobađanje histamina koji stimulišu diobu ćelija i rast kose.

Crveni luk


Studija objavljena u američkom časopisu Journal of Dermatology pokazuje da i crveni luk pomaže osobama koje gube kosu. Studija se sastojala od sledećeg: 23 osobe su nanosile sok od crvenog luka na vlasište dva puta dnevno, u vremenskom trajanju od dva mjeseca. Učesnicima je kosa počela da raste samo dvije sedmice nakon početka studije. Nakon četiri sedmice, kosa je porasla kod sedamnaest osoba, a nakon šest sedmica rast kose je bio vidljiv kod dvadeset osoba.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info