Zašto je potrebno jesti jabuke svaki dan

1

Jabuke su dobre za naše cjelokupno zdravlje. Donosimo vam pet razloga zbog kojih biste trebali da ih jedete svaki dan.

Jabuke su bogate antioksidantima


Antioksidanti su veoma bitni, jer sprečavaju razna oboljenja i pojavu bora. Jabuke su veoma bogat izvor antioksidanata koji sprečavaju ili smanjuju rizik od raka, srčanih oboljenja te pomažu da duže izgledamo mladoliko.

Jabuke doprinose unosu vlakana


Jabuke sadrže vlakna koja pogoduju crijevnoj flori, sprečavaju rizik od raka debelog crijeva te poboljšavaju ukupno gastrointestinalno zdravlje. Iako, u odnosu na druge namirnice, jabuke nemaju visok sadržaj vlakana, istraživanja pokazuju da su one dobar izvor istih, ako ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Jabuke su odlično oružje u borbi protiv suvišnih kilograma


Sa ekstremno niskim sadržajem masti, jabuke su vrhunska namirnica za sve koji žele da se riješe suvišnih kilograma. Istraživanja pokazuju da vam dvije jabuke dnevno i redovno vježbanje mogu pomoći da se riješite i do 15 kilograma u vremenskom periodu od jedanaest mjeseci. Da li je potrebno još nešto reći?

Jabuke su dobar izvor vitamina i drugih hranjivih materija


Jabuke sadrže vitamine A, C i određene vitamine B grupe, a svi navedeni su apsolutno fantastični za cjelokupno funkcionisanje vašeg organizma. Pored toga, one sadrže i kalcijum, cink, magnezijum i željezo. Dakle, samo jedna jabuka dnevno može vam poboljšati zdravlje.

Jabuke su odlične za hidrataciju organizma


Zrele jabuke sadrže i do 80% vode. Ovo u kombinaciji sa gotovo zanemarljivim nivoom masti, čini jabuku odličnom voćkom za svakodnevnu konzumaciju. Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebno je da unosite do dvije litre vode dnevno, a jabuke, s obzirom na količinu vode koju sadrže, mogu vam pomoći u tome.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info