Iznenađujuće stvari koje su dobre za vaše zube

0

Ljubitelji crnog vina i gumenih bombona – imamo fantastične vijesti! Naime, pomenute stvari, za koje se odavno smatralo da su loše za vaše zube, zapravo mogu poboljšati vaše oralno zdravlje. Evo o čemu se radi.

 

Gumene bombone

Najnovija istraživanja pokazuju da djeca koja jedu gumene bombone, tri puta dnevno, imaju manje plaka na zubima i bakterija u ustima od djece koja to ne rade. E pa sad, ne savjetujemo vam da djeci dajete da jedu gumene bombone umjesto obroka, ali nekoliko ovih bombona može da poboljša njihovu oralnu higijenu. Razlog zbog kojeg je ova poslastica dobra za vaše zube povezan je sa jednim od njenih glavnih sastojaka, ksilitolom, koji je veoma efikasan u borbi protiv karijesa, virusa i bakterija.

 

Kafa

Da, i mi smo ostali u čudu! Istraživanja pokazuju da trigonelin, jedan od glavnih sastojaka kafe, sprečava eroziju i propadanje zuba tako što stvara zaštitnu barijeru na zubima. Pored toga, ovaj sastojak sprečava “lijepljenje” bakterija, koje izazivaju karijes, za zube i desni. Ipak, treba imati na umu da kafa, istovremeno, uzrokuje i stvaranje mrlja na zubim. Da biste to izbjegli, perite zube odmah nakon konzumiranja ovog popularnog napitka.

 

Crno vino

Kao i kafa, previše ovog pića može uzrokovati stvaranje mrlja na zubima – i to je jedina loša stvar koju ono radi. Istraživanja pokazuju da crno vino smanjuje upale koje izazivaju oboljenja desni. Pored toga, proantocijanidin, hemikalija koja se nalazi u crnom vinu, veoma je jak antioksidant koji sprečava lijepljenje i zadržavanje bakterija na zubima (pomenute bakterije mogu dovesti do propadanja zuba). Dakle, živjeli! 🙂

 

Sir i jogurt

Sir pomaže u jačanju površine zuba! Pošto ima iste osobine kao mlijeko i drugi mliječni proizvodi, sir “podiže” naslage kalcijuma oko zuba koji štiti zubnu caklinu i eliminiše bakterije. S druge strane, jogurt povećava prisustvo zdravih bakterija u vašim ustima te eliminiše bakterije koje mogu uzrokovati oboljenja desni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info