5 namirnica od kojih vam kosa brže raste

0

Kosa je “sredstvo” koje ne samo da vam daje jedinstven izgled, već i povećava vaš nivo samopouzdanja. Da li se često žalite kako vam kosa ne raste dovoljno brzo? Evo par namirnica koje taj proces mogu ubrzati.

Zeleno lisnato povrće


Zeleno lisnato povrće jedna je od najboljih namirica koja povećava dužinu vaše kose. Povrće poput špinata, blitve i zelene salate odlično je za rast kose, jer sadrži vitamine A i C koji pomažu proizvodnju prirodnih ulja kose usljed čega kosa brže raste.

Riba


Losos i druge vrste riba odličan su izvor proteina, vitamina i željeza te sadrže vitamin B12 i omega-3 masne kiseline. Sve pomenuto ubrzava rast kose te poboljšava zdravlje vlasišta.

Pasulj


Pasulj je prirodni izvor cinka, željeza, biotina i drugih bitnih hranjivih sastojaka. Osobe koje imaju nedostatak biotina gube kosu te pasulj može spriječiti opadanje i ubrzati rast kose.

Jaja, piletina i ćuretina


Jaja, piletina i ćuretina sadrže velike količine proteina te ne samo da ubrzavaju rast kose već je kosa zbog njih i jača i zdravija.

Orašasti plodovi


Kako bi vaša kosa brže rasla, potrebno je da u ishranu uvrstite orašaste plodove, kao što su orasi, lješnjaci ili indijski orasi. Oni sadrže velike količine cinka i proteina koji su važni kako za brži rast kose tako i za cjelokupno zdravlje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info