5 “zdravih” namirnica koje i nisu tako zdrave

0

U današnje vrijeme postoji veliki broj namirnica dostupnih na tržištu koje se reklamiraju kao zdrave. Ljudi čak i vjeruju da su one zdrave za njihov organizam. Ipak, činjenica je da je većina njih veoma štetna. Evo par primjera.

 

Hrana bez masnoća

Da li ste se ikada zapitali šta se nalazi u namirnicama bez masnoća? One možda ne sadrže masti, ali su umjesto toga pune hemijskih konzervanasa, vještačkih zaslađivača i pojačivača okusa, kako bi zadržale okus koji toliko volite. Kada nema masnoća, tu su sve štetne materije koje nanose više štete nego što bi to uzrokovale originalne masti. Zapravo, proizvodi sa smanjenom količinom masnoća su bolja opcija od proizvoda sa 0% masnoće.

 

Dijetalna gazirana pića

Zamislite piće bez šećera, ali i dalje slatkog okusa! Dijetalna gazirana pića ne dodaju kalorije, ali zato vaš organizam pripremaju za mnogobrojna oboljenja, uključujući i tumore. Kancerogeni vještački zaslađivači koriste se za zaslađivanje dijetalnih gaziranih sokova kako bi se zadržao “odličan” okus, ali su oni veoma štetni za vaš organizam. Pored toga, pomenuti sokovi sadrže i ogromnu količinu kofeina koja može uzrokovati hiperaktivnost i povišen krvni pritisak.

 

Kikiriki

Kikiriki se preporučuje radi uravnotežene ishrane, jer sadrži veliki količinu minerala, kao što su magnezijum i bakar te je veoma dobar izvor vitamina E koji je veoma koristan u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Međutim, manje je poznata činjenica da kikiriki sadrži i omega-6 masne kiseline koje remete prirodnu funkciju omega masnih kiselina u vašem organizmu te mogu biti odgovorne za razvijanje nekoliko teških oboljenja, uključujući Alzheimerovu bolest, reumatoidni artritis i dijabetes.

 

Margarin

Poznat kao zdrava zamjena za maslac, margarin je dobar dok je mekan i dok ne sadrži hidrogenizovane biljne masti (trans masti). Ove masti su veoma štetne za vaše srce i mogu uzrokovati srčana oboljenja i pogoršati već postojeće probleme sa srcem.

 

Sok od povrća

Istina o sokovima od povrća je da oni veoma često sadrže vrlo velike količine natrijuma koji je štetan za organizam. Danas na tržištu možete naći razne vrste ovih sokova (mrkva, paradajz, cvekla i slično), a umjesto da ih pijete, pametnije je da jedete svježe ili termički obrađeno povrće.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info