4 savjeta za borbu protiv depresije

0

Svima nam je poznato šta je depresija i vjerovatno smo se svi, bar jednom u životu, našli u takvom stanju. Depresija, kada se ne liječi, može postati veoma ozbiljan problem. Nikada je ne treba zanemariti. Evo par jednostavnih tehnika koje vam mogu pomoći u borbi protiv depresije.

Suzbijanje negativnog razmišljanja


Negativno razmišljanje je ozbiljan “neprijatelj” i jedan od, najočiglednijih, osnovnih uzroka depresije. Ipak, postoje neki jednostavni i efikasni načini pomoću kojih se možete boriti protiv negativnog razmišljanja. Čitanje poziivnih izjava i citata jedan je od njih. Veliki broj takvih izjava i citata možete pronaći na internetu. One možda i neće “upaliti” prvi put kada ih pročitate. Ključ je u tome da ih trebate glasno čitati i ponavljati svaki dan, a idealno bi bilo i nekoliko puta u toku dana. Vremenom će vam se ove izjave “uvući” u misli i srce te će početi da mijenjaju vaš život na bolje.

Izostavite depresiju iz svog rasporeda


Kada ste depresivni, tada čak i najlakše stvari postaju veoma težak posao. Možete proživljavati ekstremnu apatiju i ljenost te vjerovatno nećete imati entuzijazma i energije za obavljanje svakodnevnih zadataka. Najbolje rješenje za ovaj problem je da napravite raspored. Možda nećete imati volje da radite stvari koje ste stavili na listu, ali morate ići naprijed i uraditi ih bez obzira na nedostatak volje i želje. Ne dajte depresiji suviše vremena da vas gnjavi. Neka vaše misli i tijelo budu zauzeti pozitivnim stvarima.

Družite se


Najgora stvar koju možete uraditi kada ste u depresiji jeste da se izolujete od drugih ljudi. TV vam neće pomoći da se osjećate bolje. Ni hrana vam neće biti od pomoći. Izađite van i nađite se sa svojim prijateljima. Posjetite porodicu. Otiđite u bioskop, pozorište, muzej. Sva mjesta na kojima ima ljudi su i više nego dobra. Otiđite u kupovinu sa prijateljicama iako ništa nećete kupovati. Cilj je da ne budete izolovani.

Hranite se zdravo


Ponekad, depresija je direktna posljedica konzumiranja nezdrave hrane. Ako konzumirate previše šećera, nivo inzulina u organizmu će rapidno rasti, a to može dovesti do depresije i nedostatka energije. Nemojte konzumirati brzu i prženu hranu te izbjegavajte masnu hranu i slatkiše. Uvrstite u ishranu što više svježeg voća i povrća te ga jedite termički neobrađeno. Takođe, pijte puno svježih, voćnih sokova, jer su oni prava riznica antioksidanata i vitamina.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info