7 moćnih analgetika koje već imate u kuhinji

0

Sa prvim naznakama bola, obično se “dohvatimo” odgovarajuće tablete. Međutim, postoje i prirodne stvari koje nam mogu pomoći da olakšamo bol. Evo i koje su to.

Borovnice


Istraživanja pokazuju da 150 grama borovnica može spriječiti infekcije urinarnog trakta i do 60%. Tajno oružje su antioksidanti koji eliminišu slobodne radikale koji uzrokuju zapaljenja sluzokože urinarnog trakta. Redovno konzumiranje borovnica može vam pomoći da spriječite probavne smetnje i infekcije mjehura.

Grožđe


Istraživanja pokazuju da svakodnevno konzumiranje 150 grama grožđa može vam pomoći da se riješite bola u leđima. To se dešava zato što grožđe sadrži hranjive sastojke koji povećavaju cirkulaciju u donjem dijelu leđa što, zauzvrat, smanjuje bol.

Ananas


Poznato je da bromelain, koji se nalazi u ananasu, smanjuje nadutost. Pored toga, on poboljšava cirkulaciju, sprečava grčeve i upale. Ananas pomaže i kod oslobađanja organizma od inflamatornih supstanci koje utiču na pojavu artritisa.

Ovas


On igra veoma važnu ulogu u ublažavanju menstrualnih grčeva te donosi olakšanje kod endometrioze. Ovas sadrži velike količine magnezijuma koji sprečava pojavu grčeva. Pored toga, jedna je od najboljih prehrambenih namirnica koja je prirodan izvor cinka te se preporučuje ženama koje pate od bolnih menstruacija.

Bijeli luk


U antičkom svijetu, bijeli luk je igrao glavnu ulogu kao sredstvo protiv bolova. Isjeckajte češanj bijelog luka te ga zagrijte sa kašičicom maslinovog ulja. Smjesu nanesite na bolne zglobove – u veoma kratkom vremenu osjetićete ogromno olakšanje od bola uzrokovanog artritisom. Bijeli luk je veoma popularan kao kućni lijek za ublažavanje zubobolje – potrebna su vam tri češnja bijelog luka i prstohvat soli. Luk zgnječite, dodajte so te nanesite na bolni zub.

Karanfilić


Karanfilić ili klinčić dokazani je saveznik u bobi protiv zubobolje. Paste za zube koje ga sadrže veoma su korisne za cjelokupno oralno zdravlje. Umočite stapić za uši u ulje karanfilića (koje možete naći u apotekama) i nanesite na bolni zub – djeluje 100%. Ipak, imajte na umu da ulje karanfilića neće izliječiti zubobolju već će samo ublažiti bol.

Jabukovo sirće


Pomiješajte 15 ml jabukovog sirćeta sa 250 ml vode te lagano pijuckajte kako biste se riješili žgaravice. Ostale zdravstvene koristi jabukovog sirćeta možete pogledati ovdje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info