4 zdrava alkoholna pića

0

Šta vam je prvo palo na pamet kada ste pročitali “zdrava alkoholna pića”? Većina vas je pomislila: “Kako alkohol može biti zdrav?”, zar ne? Ipak, postoje određena alkoholna pića koja se mogu nazvati zdravima, jer imaju određene zdravstvene koristi. Naravno, treba biti umjeren i ne pretjerivati. Evo koja su pića u pitanju.

 

Crno vino

Crno vino sadrži velike količine željeza te je bogato magnezijumom i kalijumom, a sve navedeno je odlično za zdravlje kostiju. Ono je bogato flavonoidima te pomaže da se smanjini nivo lošeg holesterola u organizmu. To, zauzvrat, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka te smanjuje rizik od srčanog udara. Čaša crnog vina (preporučena dnevna doza) sadrži oko 100 kalorija, što je sasvim pristojno.

 

Pivo

Istraživanja pokazuju da je pivo, ako se pije u umjerenim količinama, veoma zdravo. Ono može pomoći da se spriječi nastajanje kamena u bubregu. Kod žena, ono poboljšava zdravlje kostiju. Mala ili umjerena količina piva pomaže da se smanji rizik od srčanih oboljenja. Pivo je, takođe, bogato i antioksidantima koji pomažu u procesu probave. Mala čaša piva dnevno vam uopšte neće naškoditi. Ne propustite da pogledate i 15 stvari koje niste znali o pivu.

 

Vermut

Poznat je i kao “ljekovito” vino, a taj naziv je zaslužilo jer je aromatizovano začinima i ljekovitim biljkama. Čaša vermuta sadrži manje od 70 kalorija, a možete ga koristiti i u kuhanju. Ne preporučuje se da ga pijete svakodnevno već s vremena na vrijeme, obzirom da može imati i određene nuspojave. Čaša vermuta, tu i tamo, sasvim je u redu.

 

Šampanjac

Bogat je izvor vitamina C te ima slična zdravstvena svojstva kao i bijelo vino. Šampanjac je bogat antioksidantima, što je odlično za cjelokupno zdravlje. Jedna čaša sadrži više od 100 kalorija, ali je veoma zdrav, ako ga pijete umjereno i s vremena na vrijeme. Veliki broj ljudi voli da pije šampanjac sa sokom od narandže. Ovaj koktel se naziva Bellini te je bogat folnom kiselinom i vitaminima A, B i C. Još nekoliko zanimljivosti o šampanjcu možete pogledati ovdje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info