Najbolji sastojci za liječenje masne kože

0

Masna koža je posljedica prekomjerne proizvodnje sebuma što može dovesti do zapušenih pora i stvaranja akni. Kada birate proizvode za njegu kože, obratite pažnju na aktivne sastojke. Evo par odličnih sastojaka koji pomažu da imate blistavu kožu.

 

  • Salicilna kiselina je vrsta beta hidroksi kiseline (BHA) koja liječi masnu kožu otvaranjem začepljenih pora i neutralisanjem bakterija. Ovaj sastojak dolazi iz kore vrbe, a poznat je i po tome što nam pomaže da se riješimo mitesera.
  • Ulje čajevca je prirodni antiseptik napravljen od lišća drveta čajevca. Ovo esencijalno ulje pomaže kod liječenja masne kože, jer razlaže masti kože i eliminiše bakterije koje mogu uzrokovati akne.
  • Glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina koja se koristi u mnogobrojnim proizvodima za liječenje masne kože. Najčešće se može naći u pilinzima koji poboljšavaju teksturu kože i cjelokupni izgled.

 

  • Benzoil peroksid popularan je sastojak u preparatima koji se koriste za liječenje akni. On eliminiše bakterije i potiče obnavljanje ćelija kože, pomažući liječenje postojećih akni i sprečavanje nastajanja novih u budućnosti.
  • Pri liječenju masne kože, važno je da je ne isušite, usljed čega vaše žlijezde mogu početi proizvoditi još više sebuma. Prirodan način da povećate vlažnost kože je uz pomoć hijaluronske kiseline. Ova kiselina se prirodno javlja u našem organizmu, a jedan je od glavnih sastojaka hidratantnih krema. Pored toga, bore i linije na našem licu nastaju upravo zbog nedovoljne količine hijaluronske kiseline u našem organizmu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info