Blistava i zdrava koža: Namirnice koje vam pomažu da izgledate fenomenalno

0

Sve skupe kreme i serumi na svijetu neće vam pomoći da imate prekrasnu i zdravu kožu, ako se ne hranite pravilno. Ono što jedete igra veoma važnu ulogu u održavanju vaše kože mekanom, glatkom i blistavom.

Da bi vam koža bila uvijek lijepa, preporučuje se da što češće konzumirate sljedeće namirnice.

Bademi


Kada sljedeći put budete željeli hrskavu užinu, posegnite za bademima. Oni su bogati omega-6 i omega-9 masnim kiselinama koje pomažu u održavanju elasičnosti i mekoće vaše kože. Pored toga, antioksidant vitamin E, koji se nalazi u bademima, pomaže u izgradnji kolagena te štiti vašu kožu od štetnih sunčevih UV zraka.

Losos


Losos, tunjevina, skuša, sardine i druge vrste masne ribe sadrže veliku količinu omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da vaše pore budu čiste i da vam koža izgleda blistavo. Losos je bogat i selenom koji kožu čini glatkom.

Integralne žitarice


Uvrštavanje namirnica bogatih vlaknima u svakodnevnu ishranu pomoći će vam da iz organizma izbacite toksine, što je veoma dobro, kako za vašu kožu tako i za sve druge organe u tijelu. Integralne žitarice bogate B vitaminom, takođe, pomažu vašem metabolizmu.

Maslinovo ulje


Maslinovo ulje je odlično za vašu kožu, kosu i nokte. Ono pomaže koži da bude mekana i da izgleda mladoliko.

Špinat


Špinat sadrži anti-age kombinaciju vitamina C, E i B, koji povećavaju vaš nivo energije i daju koži zdrav sjaj.

Jagode


Veoma su ukusne, nisu kalorične i pune su antioksidanata, što ih čini jednom od najomiljenijih poslastica. Jagode i druge vrste jagodičastog voća bogate su vitaminom C koji je neophodan za zdravu kožu. Pored toga, jagode sadrže i alfa -hidroksi kiselinu koja pomaže u izgradnji kolagena i smanjenju mrtvih ćelija kože.

Sjemenke lana


Sjemenke i ulje lana smanjuju upale i suhoću kože. Osim toga, one sadrže i velike količine alfa linoleinske kiseline (vrsta omega-3 masnih kiselina) koja pomaže u održavanju vaše kože zdravom, hidratiziranom i blistavom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info