5 prehrambenih navika koje mogu uzrokovati dijabetes

0

Činjenica je da se od dobre hrane osjećamo dobro. Ipak, pred iskušenjem omiljenih i ukusnih jela, nekad je veoma teško razviti zdrave prehrambene navike.

Međutim, uvijek je potrebno imati na umu staru izreku: “Bolje spriječiti nego liječiti”. Evo koje prehrambene navike mogu uzrokovati dijabetes.

 

Preskakanje doručka

Svi smo čuli za izreku: “Doručak pojedi sam, ručak podijeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju”. Da li se pridržavate ovog rasporeda? Ako preskačete doručak te za večeru jedete veće količine hrane (što je veoma velika vjerovatnoća), ovakve prehrambene navike mogu dovesti do gojaznosti koja je jedan od uzroka za dijabetes. Ovdje pogledajte 4 razloga zašto je doručak najvažniji obrok dana.

 

Poriv za slatkišima

Obožavate slatkiše i ne možete da živite bez njih? Ipak, morate znati koliko šećera smijete unositi u organizam. Ako svakodnevno jedete slatkiše, a ne radite ništa kako biste ih i sagorjeli, postoji velika vjerovatnoća da vas ova navika dovede do nezgodnog stanja koje se zove dijabetes.

 

Brza hrana

Pizze, hamburgeri, pomfri. Gladni? Ako konzumirate ekstremno masnu hranu postoji velika vjerovatnoća da razvijete dijabetes tipa 2. Obuzdajte prohtjeve i počnite da ove namirnice zamjenjujete zdravijim alternativama, kao što su hrana koja je spremljena na maslinovom ulju, sir sa niskim sadržajem masti te druge alternative.

 

Bespotrebno prejedanje

Količina kalorija koje vaše tijelo skladišti prilikom prejedanja apsolutno je nevjerovatna! Prilikom ovakvog načina ishrane vaše tijelo automatski prelazi u režim skladištenja masti i masnih naslaga i dok se vi odlično osjećate dok jedete svu tu ukusnu hranu, vaše tijelo polako ide u pravcu razvijanja dijabetesa.

 

Neredovni obroci

Ako ne jedete bar tri puta dnevno, a zatim jedete šest obroka sledećeg dana pa nakon toga opet ne jedete ništa te nastavite sa upražnjavanjem ovog bizarnog obrasca konzumiranja hrane, vaše tijelo postaje zbunjeno i ne zna kako da se nosi sa tim. Najgore od svega,ovakav način ishrane može dovesti do raznih oboljenja, a jedno od njih je i dijabetes.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info