Savjeti stručnjaka: Kako se nositi sa prirodno masnom kosom

0

Masna kosa može biti prava noćna mora. Ona nastaje kao rezultat masne kože vlasišta koja je prouzrokovana prevelikom aktivnošću lojnih žlijezda. Ove žlijezde luče sebum usljed čega kosa postaje zamašćena, a samim tim prljava i ljepljiva, jer privlači nečistoće i “zaključava” znoj u kosi.

Šta možete da uradite u vezi masne kose? Evo par savjeta.

Koristite blagi šampon


Šampon za volumen sa aktivnim sastojcima, kao što su ulje čajevca, kamilica i žalfija, veoma je blag i masnoj kosi daje volumen. On smiruje kožu vlasišta i drži pod kontrolom lučenje sebuma. Izbjegavajte svakodnevno šamponiranje.

Ne nanosite regenerator na vlasište


Izbjegavajte nanošenje regeneratora na vlasište; nanosite ga samo na vrhove. Regeneratori loše utiču na masnu kosu, jer joj daju mlohav izgled.

Ograničite četkanje / češljanje kose


Zbog pretjeranog četkanja / češljanja, vaše vlasište može postati masno. Izbjegavajte pomenutu aktivnost kako biste spriječili nepotrebno lučenje sebuma koji se, na kraju, širi kroz kosu.

Izaberite odgovarajuće proizvode za friziranje


Koristite proizvode koji su pogodni za masnu kosu. Koristite lakove i gelove koji su namijenjeni za masnu kosu. Pjena može pogoršati stanje pa je zbog toga izbjegavajte. Ograničite korištenje opreme za friziranje (fen, pegla i slično), jer toplota može povećati lučenje masti.

Hranite se zdravo


Izbjegavajte konzumiranje masne hrane, jer ona negativno utiče na vašu kosu. Uvrstite u ishranu zdrave namirnice, poput voća i povrća, kako biste podstaknuli i poboljšali zdravlje vaše kose i smanjili lučenje masti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info