Najbolje i najlošije boje za vaš dom

0

Iako vjerovatno ne postoji najgora ili najbolja boja za bilo koju posebnu prostoriju u vašem domu, definitivno možete pratiti smjernice s ciljem odabira boje koja će se najbolje uklapati u određenoj prostoriji.

Pored razmatranja svrhe korištenja prostorije, trebate da procijenite i količinu osvjetljenja u prostoriji, veličinu prostorije i vaše lične preferencije prije nego odaberete boju.

Boje za trpezariju


Kada birate boje za trpezariju, zemljani tonovi su najbolji izbor, jer daju osjećaj topline. Primjenjujući psihologiju boja, crvena i narandžasta boja su stimulativne te mogu povećati apetit. S druge strane, plava boja suzbija apetit te ćete rijetko naići na trpezariju u plavoj boji.

Boje za kuhinju


Kada birate boje za kuhinju, korištenje boje kuhinjskih elemenata obično je najbolji pristup, s obzirom na to da su oni najskuplji dijelovi prostorije. Popularne boje za kuhinju obično uključuju zemljane tonove, kao što su boja breskve, braon i žuta. Jače boje, poput cigla crvene, takođe izgledaju odlično u kuhinji, posebno kada se koriste da naglase blage, neutralnije boje. Zelena i plava ne smatraju se najboljim izborom boja za kuhinju, a posebno su odbojne njihove svjetlije nijanse.

Boje za dnevni boravak


Boje za dnevni boravak najlakše je odabrati kada u obzir uzmete osvjetljenje i veličinu prostorije. Veoma je važan i ugođaj koji želite da postignete. Od svjetlijih boja vaš dnevni boravak će izgledati veći nego što to jeste, mada je i korištenje tamnijih boja ponekad i više nego poželjno, posebno kada želite da dobijete ugodan i topao izgled prostorije.

Tople boje, bilo da se radi o svjetlijim bojama kao što su bež, krem boje ili blage nijanse žute vašem dnevnom boravku će dati topao i privlačan izgled dok će hladnije boje, kao što je siva, prostoriji dati formalniji izgled. Izuzetno snažne boje, kao što je jarko crvena, ne preporučuju se za dnevni boravak, s obzirom na to da su previše stimulativne. S druge strane, bordo ili boja kestena će se odlično ukopiti.

Boje za kupatilo


Kada birate boje za kupatilo, uzmite u obzir cjelokupni efekat koji pokušavate da postignete. Svijetle boje i prirodne nijanse, poput svijetlo plave, azurne i svijetlih zemljanih tonova oduvijek su bile popularne boje za kupatilo, jer mogu stvoriti opuštajuću, spa atmosferu. Pokušajte da izbjegnete izuzetno tamne boje, ako je kupatilo maleno, jer će zbog njih izgledati još manje.

Boje za spavaću sobu


Za spavaću sobu najbolje je da koristite opuštajuće boje poput nijansi zelene, plave i svijetlih, zemljanih tonova. Pokušajte izbjeći jarke i neskladne boje poput crvene, žute i drugih intenzivnih nijansi, posebno u većim spavaćim sobama. S druge strane, boja breskve, ružičasta i boja kestena mogu stvoriti romantični izgled.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info