Namirnice koje se bore protiv raka

0

Da li mijenjate ishranu kako biste smanjili rizik od raka? Smanjenje rizika od raka je jednostavno kao promjena načina ishrane, ali nemojte misliti da  je dovoljno da samo popijete multivitamisnku tabletu. Evo koji vam hranjivi sastojci mogu pomoći u smanjenju tog rizika.

 

Antioksidanti

Namirnice bogate antioksidantima, kao što su voće i povrće, štite organizam od oštećenja tkiva koje se javlja kao posljedica metabolizma, koji se još naziva i oksidacija, a koja se povezuje sa povećanim rizikom od raka. Antioksidanti, kao što su vitamini C i E, karotenoidi i druge fitohemikalije, mogu zaštititi ćelije od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulama oksidacije, koje su poznate i pod nazivom slobodni radikali, tako što ih stabilizuju i potepeno uništavaju.

 

Vitamin C

Istraživanja pokazuju da ishrana bogata vitaminom C smanjuje rizik od raka. Ovaj vitamin se u izobilju nalazi u voću i povrću, a posebno u jagodama, citrusima, paprikama, brokuli, karfiolu, kelju i prokelju.

 

Vitamin E

Najaktivniji oblik E vitamina zove se alfa – tokoferol i veoma je moćan antioksidant. Vitamin E se posebno povezuje sa smanjenjem rizika od raka prostate. Namirnice bogate ovim vitaminom su: sjemenke suncokreta, bademi, masline, papaja, borovnice i lisnato zeleno povrće.

 

Beta – karoten

Beta – karoten je karotenoid koji je povezan sa vitaminom A. Možete ga naći u izobilju u voću i povrću. S druge strane, dodaci ishrani koji sadrže beta – karoten nemaju ovaj efekat, a pojedine studije pokazuju da veće doze pomenutih dodataka čak povećavaju rizik od raka. Naučnici preporučuju konzumiranje namirnica koje sadrže beta – karoten te da se držite podalje od dodataka ishrani. Najbolji izvori beta – karotena su mrkva, lisnato zeleno povrće, korijander, svježa majčina dušica, dinja i brokula.

 

Likopen

Karotenoid crveno – narandžaste boje koji se naziva likopen, i kojeg paradajz sadrži u izobilju, povezuje se sa smanjenjem rizika od raka. Pored paradajza, likopen sadrže i crveni grejpfrut, lubenica, kajsija i papaja.

 

Folna kiselina

Folna kiselina ne samo da je od suštinskog značaja za sprečavanje defekta prilikom rođenja, već njen nedostatak se povezuje i sa povećanim rizikom od raka dojke, debelog crijeva i rektuma. Folna kiselina se može pronaći u voću i povrću, a posebno u pasulju, sočivu i drugim mahunarkama, integralnim žitaricama i lisnatom zelenom povrću.

 

Selen

Selen je mineral koji pomaže antioksidantnom odbrambenom sistemu našeg organizma. Istraživanja pokazuju da selen može smanjii rizik od raka pluća, prostate i debelog crijeva. Najbolji izvori selena su jagnjetina i razne vrste ribe, kao što su iverak, losos, tunjevina i bakalar te ječam i gljive.

 

Vitamin D

Ovaj vitamin se proizvodi u organizmu prilikom izlaganja kože sunčevoj svjetlosti. Ipak, naučnici preporučuju da ograničite izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti te da vitamin D nadoknadite unosom namirnica koje ga sadrže u izobilju. Najbolji izvori pomenutog vitamina su: jaja, losos, škampi, mlijeko i žitarice. Vitamin D je efikasan u smanjenju rizika od raka dojke, debelog crijeva i prostate.

 

Voda i druge tečnosti

Voda i druge tečnosti mogu smanjiti rizik od raka mokraćne bešike. Veća količina tečnosti u bešici razrjeđuje koncentraciju kancerogenih agenasa u mokraći te skraćuje vrijeme u kojem je sluzokoža bešike njima izložena. Stručnjaci savjetuju da pijete dvije litre vode ili drugih tečnosti (prirodni, voćni sokovi) dnevno. Ukoliko vježbate (vježbanje, takođe, smanjuje rizik od raka) ili koristite lijekove koji mogu izazivati dehidraciju, potrebno je da pijete i više od dvije litre.

 

Uvrštavanjem zdravijih namirnica u svakodnevnu ishranu, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke, vi ne samo da smanjujete rizik od raka već smanjujete i rizik od gojaznosti i razvijanja bolesti koje su povezane sa njom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info